Foto: Shutterstock/bibiphoto

Rešenja kombinovog testa sa male mature pojavila su se jutros na društvenim mrežama. Ministar prosvete Mladen Šarčević smatra da ovo nije bilo moguće izvesti bez pomoći nastavnika, koji su nadgledali proces, kao i da taj slučaj proverava policija. Ministru odgovara predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković i kaže - "kriv je ministar".

Janković u izjavi za Nova.rs kaže da joj sva dešavanja u vezi sa malom maturom liče na neku igru i neverovatnu priču.

Jasna Janković / Foto: N1

„Kad god se desi nešto nalik skandalu, ministar odmah kaže: sumnjam na nastavnike. To je nešto zbog čega se svi nastavnici osećaju loše, ni krivi ni dužni. Sve to zaista treba da ispituje policija, ali meni je to izuzetno indikativno da kad god se nešto desi – nastavnik je kriv. Nikada gospodin ministar neće da kaže, hajde da sačekamo, nego odmah ispaljuje, kao iz topa: nastavnik je kriv, a ko bi drugi. Samo mogu da sumnjam u ono što kaže ministar Šarčević i kada on kaže da je sigurno kriv nastavnik, ja kažem – sigurno je kriv ministar“, rekla je čelnica sindikata.

Ministar prosvete je ranije danas ocenio da je poenta bila da se napravi sabotaža, ali da misli da test neće biti poništen jer su rešenja uslikana dok je on bio u toku, a da učenici nisu mogli da ih vide.

„Da su rešenja uslikana pre nego što je test počeo i da su svi mogli da ih vide, onda je to druga stvar. Ovako, đaci bi mogli da vide rešenja da su imali telefone, a nisu, jer su morali da ih predaju pre početka testa“, dodaje Šarčević.

On kaže da ovo nije bilo moguće izvesti bez pomoći nastavnika, koji su nadgledali proces, kao i da taj slučaj proverava policija.

„Prvo se postavlja pitanje kako je đak uneo telefon, a drugo kako je za desetak minuta rešio test. Treba vam pomoć odraslih. Na njih devetoro đaka i troje nastavnika je bilo u toj grupi. Kako je neko uspeo da slika rešenja“, navodi ministar prosvete i dodaje da je slično juče pokušano u Nišu, ali da je na vreme otkriveno.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare