Foto: B. BOISSONNET / BSIP / BSIP / Profimedia

Danas se nastavlja vakcinacija i to u Gerontološkom centru u Nišu, a više od 100 korisnika će biti vakcinisano, rekao je direktor Doma zdravlja u Nišu Milovan Jerkan.

U tom domu nalazi ne oko 100 korisnika, prenosi RTS. Svi koji u ovom trenutku mogu da prime, biće obuhvaćeni, a da li neko neće biti vakcinisam zavisi od toga da li je febrilan, da li ima alergijske manifestacije, kaže dr Jerkan, dodajući da nekih većih nuspojava nema.

On navodi da je vakcina sigurna i preporučuje da je prime svi kad se pojavi u većim količinama.

Prvih sedam dana se stvara imunitet, a prva dva dana, kao i kod vakcine za grip, može da se pojavi crvenilo, eventulano blaga temperatura i vrlo retko glavobolja, navodi dr Jerkan.

Svaki pacijent će potpisati dokument u kome stoji kad je i koju dozu primio, da bi se nakon 21 dan revakcinisao, naveo je, govoreći o današnjoj vakcinaciji u Gerontološkom centru u NIšu.

Gerontološki centar je bio na udaru u prvom talasu, kada je bilo zaraženo oko 200 korisnika, a čak 50 je umrlo, navodi RTS. Tadašnji direktor je još u pritvoru, prenosi javni servis, dodajući da je situacija u drugom talasu znatno bolja – jedan zaraženi korisnik i jedan zaposleni.

Podsetimo, u Srbiju je stiglo nešto više od 4.800 doza Biontek-Fajzerove vakcine. Prvi su se vakcinisali premijerka Ana Brnabić, ministarka Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog dr Predrag Kon. Nakon toga, usledila je vakcinacija u Gerontološkom centru Beograd i Novi Sad.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar