Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Krunski venac i Svetosavski plato u Beogradu utvrđeni su za prostorno kulturno-istorijske celine i time je broj utvrđenih celina u Beogradu porastao na 18, saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada.

„Celina Krunski venac obuhvata ulice Topolsku, Petrogradsku, Krunsku, Vojvode Dragomira i delove Mileševske, Maksima Gorkog i Novopazarske. Prostorno kulturno istorijska celina Кrunski venac u Beogradu, predstavlja segment šireg gradskog centra, pretežno stambene namene, koji se u urbanom smislu formira u prvim decenijama 20. veka“, naveli su iz Zavoda.

Dodali su da prostorno kulturno-istorijska celina Svetosavski plato predstavlja mesto dva prelomna događaja u srpskoj istoriji – spaljivanja moštiju Svetog Save i Prvog srpskog ustanka.

„Odluka Srpske pravoslavne crkve da se mesto spaljivanja moštiju Svetog Save, utemeljivača srpske crkve, prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, obeleži na ovom mestu izgradnjom hrama, presudno je uticala na karakter, obim i izgradnju ovog prostora. Prostor Svetosavskog platoa ima simbolične, memorijalne, kulturno-istorijske, arhitektonsko-urbanističke i umetničke vrednosti“, naveli u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar