Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Uprava Arhitektonskog fakulteta u Beogradu ostala je pri svojoj prethodnoj odluci da studentima poveća školarinu za 60.000 dinara. Kao odgovor na to, ovi akademski građani nastavljaju blokadu zgrade fakulteta, suočeni sa novim pritiscima. Kolegama sa arhitekture pridružili su se i studenti sa ETF-a, blokirajući slušaonice na trećem spratu.

Naime, nakon što je Savet Arhitektonskog fakulteta doneo odluku da poveća školarinu sa 240.000 na 300.000, pre tačno nedelju dana počeo je protest nezadovoljnih studenata.

U petak je održana i sednica Nastavnog i naučno-umetničkog veća na kojoj se nastavno osoblje fakulteta jednoglasno izjasnilo da školarina treba da ostane 300.000 dinara.

Prema nezavničnim saznanjima, toj sednici prisustvovalo je oko 60 profesora i docenata.

Studentski parlament Arhitektonskog fakulteta, u petak je održao i sastanak sa dekanom fakulteta, kojem je prisustvovao i prodekan za nastavu.

Dekan fakulteta se izjasnio da ukoliko se protesti nastave i ove nedelje, nastava neće biti nadoknađena, ali će nastavnici samostalno moći da odluče na koji način će pristupiti neodržanoj nastavi u vidu upisavanja ili neupisavanja izostanaka.

„Dekan nam je takođe poručio da pazimo na strukturu nastave u vidu 30% dozvoljenih izostanaka u okviru semestra. Mi smo ga pitali šta bi se desilo u hipotetičkoj situaciji da se obustava nastave dešava naredna tri meseca, a odgovor je bio da bismo u tom slučaju svi pali godinu i da bismo u tom slučaju mi bili prvi u istoriji“, stoji u obaveštenju prosleđenom studentskim grupama.

Iako su pojedini profesori studentima na hodiniku prilazili i pružalu podršku, to je izostalo na Sednici Nastavno i naučno-umetničkog veća.

„SPAF je u Veću fakulteta doživeo neakademsko i neprofesionalno ponašanje profesora i docenta. Ovo je obuhvatalo skup komentara članova N.N.U veća i uprave upućenih studentima na račun načina održavanja našeg mirnog okupljanja. Predstavnici studenata su bili izloženi nizu ružnih komentara poput onih koji su glasili: ‘Da su studenti vršili vandalizam u zgradi AF’ – ‘Da su studenti uvredili nastavnike iznoseći njihova mišljenja i stavove’, ‘Da studenti ruše ugled fakulteta u medijima’. SPAF se nakon ovog sastanka Veća, uzimajući sve u obzir, osećao izložen pritisku i ugrošeno od strane onih koji prvi treba da ih štite“, navodi se u obaveštenju koje su dobili studenti.

Studentima je na teret stavljeno i to da ugožavaju imidž ove visokoškolske ustanove, iako su više puta u medijima istakli koliko su počastovovani što su deo iste.

Studentu prodekanu je onemogućen pristup fakultetskoj dokumentaciji

Isidori Zubović, studentu prodekanu sa Arhitektonskog fakulteta onemogućen je pristup platformi „Sharepoint“, koja sadrži internu dokumentaciju o fakultetu.

„Važno je napomenuti da je SPAF u petak imao situaciju gde nam je rečeno da imamo pravo prisustva na N.N.U. veću samo kada se diskutuje o studentskim pitanjima, što nije tačno, i da ovo nije prvi put da nam se ovo dešava. Da bismo bili uključeni u sastanak veća morali smo sami da pronađemo i dostavimo odštampan Član 8 Zakona o studentskom organizovanju („Sl. Glasnik RS“, br 67/2021) sekretarici dekana koja je zatim pozvala pravnika fakulteta koji je potvrdio da po zakonu moramo da imamo pravo prisustva sednici“, kaže se u obaveštenju prosleđenom studentima.

Organizovano glasanje, studenti nastavljaju protest

Kako bi nakon održanog sastanaka, iz studentske organizacije SPAF videli stav studenata, održano je i glasanje na kom je trebalo da se izjasne da li su za nastavak blokade.

Rezultati ankete na kojoj je do sada glasao 891 studenat su sledeći:

696 studenata je glasalo za opciju “DA” (78.11%)

195 studenata je glasalo za opciju “NE” (21.89%)

Imajući u vidu da da se gotovo 22% studenta izajsnilo da želi da se vrati na nastavu, savet SPAFA je da oni koji protestuju ostave otvoren pristup stepenicama, a da se okupe u auli fakulteta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar