Foto:TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Poražavajuće su informacije da se u dva prethodna dana desilo nekoliko slučajeva porodičnog nasilja u kojem su ubijene dve žene, jednu je muž pokušao da ubije, dok su jedna žena i njena ćerka fizički napadnute od strane muža i oca, izjavila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

„U samo dva dana, a da znamo, pet žena su bile žrtve nasilja, od toga su dve izgubile život. To nije normalno i to je za svaku osudu. Svaka kriza, pa i ova izazvana koronavirusom, otvara brojne probleme i stvara pukotine koje se odražavaju na celo društvo. Kolika god da je potreba za izbegavanjem socijalnih kontakata, nagomilanog besa i frustracija, straha za egzistenciju, nijedan razlog ne opravdava podizanje ruke na ženu“, rekla je ona.

Mihajlović je podsetila da je od početka primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici razmatrano više od 166.000 slučajeva nasilja u porodici, da je doneto više od 60.000 hitnih mera zabrane prilaska i udaljenja nasilnika iz porodice i izrađeno skoro 52.000 individualnih planova zaštite žrtava, ali da to nije dovoljno, ako se svi ne uključimo u borbu protiv nasilja.

„U ovoj godini, do sada, brojimo 26 ubijenih žena žrtava nasilja“, ukazala je Mihajlović.

Ona je istakla da, ako mislimo da se izborimo  sa nasiljem i da sumornu statistiku zamenimo društvom bez nasilja – ne možemo da se oslonimo samo na zakone.

„Žene zbog straha ili sramote ne prijavljuju nasilje. Mi, kao komšije, prijatelji i rođaci, mislimo da je nasilje privatna stvar, zašto da se mešamo, i onda imamo ovako crne ishode. Hajde da to zajedno menjamo“, zaključila je ona.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar