Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Novinarka i blogerka Mina Smiljanić odlučila je da na Instagramu podeli svoju ispovest o, kako tvrdi, akušerskom nasilju koje je doživela na porođaju. Ona je opisala užasne komentare koje je sve vreme slušala od anesteziologa dr Tomislava Krajinovića u GAK "Narodni front", ali i sramotu i nemoć koje je osećala i posle traumatičnog iskustva. Tim povodom oglasila se i klinika "Narodni front", najavljeno je pokretanje postupka, kao i da će ozbiljno biti ispitane sve navedene okolnosti.

„Rukovodstvo Ginekololko akulerske klinike ‘Narodni front’ najsnažnije osuđuje svako urušavanje kulture profesionalne komunikacije; nepristojnost i netoleranciju prema pacijentu“, stoji u saopštenju koje je dostavljeno portalu Nova.rs.  

Navodi se i da klinika funkcioniše uz „puno pridržavanje i poštovanje svih pravila i principa uređenog i funkcionalnog sistema i organizacije rada svake službe“. 

„Jasno su definisana pravila profesionalne komunikacije, što je garant uspešnog rada Klinike, koja je u godini, koju je obeležila COVID pandemija, imala više od 7.781 porođaj i 8050 novorodjenčadi“, napominju iz Klinike „Narodni front“. 

Najavljuju da će Klinika će, „kao i uvek, pokrenuti postupak i ozbiljno ispitati okolnosti pod kojim ie, po prigovoru pacijentkinje Mine Smiljanid, moglo doći do neprofesionalnog postupanja anesteziologa dr Tomislava Krajinovića, a o preduzetim merama javnost će biti obaveštena“.  

 

Žrtva „akušerskog nasilja“

Mina Smiljanić podrobno je opisala sve neprijatnosti koje je doživela, uz konstatciju da nije bila žrtva seksualnog nasilja, ali jeste pretrpela akušersko nasilje:

Prva stvar koju mi je rekao, na moje dobar dan, jeste – „Ma vi novinarke se prodajete za 50 eura. Ova moja struka ne radi na vašu i još dve /advokate jer su ološ..“, i ne mogu da se setim koga je još pomenuo…

 

Mina Smiljanic
Mina Smiljanić Foto:Instagram/mina_fu

Vidno sam bila u šoku. Na moje pokušaje da njegove izjave shvatim kao šalu, on je dodavao da sam debelguza, da sam nesposobna jer ne mogu sopstveno dupe da pomerim. U trenutku kada se jedna devojka pored mene porodila, a ja i dalje čekala da porođaj krene, on mi je dobacio – „Ti i dalje ništa!? Pa je l sam ti rekao da si nesposobna..?

Da još pomenem da me je poprilično snažno udario u leđa i desno rame, kako bi mi objasnio kako da se namestim da mi ubo iglu u sred kičme. To su fragmenti kojih se sećam, jer sam u potpunom strahu bila, prestrašena za život svog deteta, zbunjena i oduzeta, prvi put zatečena u takvoj situaciji.

Mislila bih da sam konstruisala situaciju, da sam preuveličala… Mislila bih to da nisam zatekla na otpustu devojku sa kreveta do mene, koja me je zabrinuto pogledala i pitala da li sam preživela porođaj – misleći naravno na tretman anesteziologa.

Ceo porođaj sam govorila sebi – „Ne dozvoli da ti pokvari ovaj dan! Budi smirena! Pusti isfrustriranog čoveka… ovaj dan je najvažniji u tvom životu!“ I tako zamišljena ga nisam više ni slušala dok mi je ubrizgavao epidural, sve dok nije viknuo u jednom trenutku ne bi li mi skrenuo pažnju. Tada sam mu rekla da sam odlutala jer i nije baš ljubazan. Uvredio se silno. Kasnije sam mu rekla da nisam imala nameru da ga uvredim, a on mi je iz sve snage, onako sočno rekao – ĐUUUBRE JEDNO. Tako da, biće da nisam umislila.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar