zagađenje
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Narodna stranka upozorila je danas da se spaljivanjem izolacije od plastike i gume po celom obodu grada Beograda, na nedovoljnim temperaturama i neadekvatnim mestima za to, oslobađaju jako opasne materije koje mogu dovesti do ozbiljnog ugrožavanja zdravlja kod ljudi koji su ovom dimu izloženi.

„Dim nastao spaljivanjem plastične izolacije je jako toksičan i kancerogen i sadrži sledeće supstance: dioksini, furani, PCB – kao što je vinilhlor monomer (izuzetno toksično i kancerogeno jedinjenje), akrolein (takođe toksično i kancerogeno jedinjenje), kancerogena čađ, azotovi oksidi i mnoga druga isparljiva jedinjenja“, upozorio je Odbor Narodne stranke za zaštitu životne sredine.

Ova stranka je navela da je spremna da u podrži neformalna i formalna udruženja građana, koja se svakodnevno bore protiv ovog problema, odnosno da im pruži svu raspoloživu stručnu ali i svaku drugu pomoć, da se Beograd „oslobodi lomača koje dodatno truju naše sugrađane“.

„Beograd ne sme biti grad u kome su paradoksalne stvari toliko izražene, da sa jedne strane imamo sjaj i luksuz i najskuplji kvadrat stana, a sa druge strane ljude koji se i bukvalno bore za dah“, navela je Narodna stranka u saopštenju.

„Po celom obodu grada Beograda, jako često, a leti skoro svakodnevno spaljuju se kablovi da bi se sa njih skinula plastična izolacija i došlo do bakra. Problem je nastao pre nekih 10 godina, ali je u poslednje dve do tri godine situacija eskalirala, zbog velikog broja gradilišta, na kojem ima mnogo šuta a među tim šutom su jako često i kablovi“, dodala je ova stranka i navela da su počinioci i pravna i fizička lica.

Mesta na kojima se često mogu videti „lomače“ za spaljivanje izaolacije sa kablova su: Savski blokovi (njive iza blokova 71 i 72), Bežanija, Čukarička Padina, Mirijevo, naselje ispod Pančevačkog mosta, a u poslednje vreme primećeno je da se ponekad spaljuje i na Starom sajmištu.

BONUS VIDEO – Zagađenje vazduha: Jesmo li već otrovani

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar