Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; ivan Dinić/Nova.rs

Miroslav Mijatović, član Podrinjskog antikorupcijskog tima (PAKT) je, komentarišući nedavnu inicijativu pokreta Kreni - Promeni, izjavio da takva inicijativa vodi u razvodnjavanje aktivnosti preduzetih protiv dolaska kompanije Rio Tinto u Srbiju.

Mijatović je, govoreći za portal Nova.rs istakao da ta inicijativa nije originalna.

„Ono što sam imao prilike da pročitam, to je bukvalno prepisano iz naše inicijative iz decembra meseca, inicijative u Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti prostornog plana posebne namene za projekat „Jadar“. Postoji tu pravnih nedoumica. Ukoliko Ivica Dačić nakon 15 dana verifikuje tu inicijativu, jako je malo vremena da oni prikupe 30.000 potpisa a ne znam ni da li imaju tih 3.000 volontera koliko kažu da imaju. U suštini zahtev je korektan.“, rekao je Mijatović.

Naglašava da postoji problem

Najveći problem imamo sa tim što Savo Manojlović tvrdi da država Srbija neće imati nikakve obaveze ukoliko Vlada ukine prostorni plan. Mi se ne slažemo sa tim, mislimo suprotno. Jedina adresa koja može Republiku Srbiju da oslobodi nekakvih obaveza, to je Ustavni sud koji mora da ukine prostorni plan područja posebne namene „Jadar“. Postoje sve zakonske osnove da se to uradi.“

„Rokovi su premali i na to smo upozoravali već nekoliko dana. Predali su predlog i izmene zakona Skupštini koja ima 15 dana da verifikuje njihov zahtev. Posle toga oni imaju rok da prikupe 30.000 potpisa. Nerealno je očekivati da je to moguće u ovom trenutku. Ja smatram da je ova „Narodna inicijativa“ razvodnjavanje čitave priče oko Rio Tinta, s obzirom da ni u predlogu nisu konsultovani oni koji je trebalo da budu konsultovani a to su meštani Gornjih Nedeljica, koji su najviše pogođeni čitavim projektom“.

BONUS VIDEO Predaja potpisa, Savo Manojlović

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare