Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Još uvek ne znamo kada će se ponovo sastati Krizni štab i eventualno doneti neke odluke o promeni trenutno važećih epidemioloških mera. Iako se očekivalo i pominjalo da bi Krizni štrab trebalo da se sastane do kraja nedelje, zvaničnog termina još nema.

„Zavisi od potreba, povećnja ili smanjenja broja zaraženih, novih situacija. Mi smo u komunikaciji na dnevnom nivou“, tako je vojvođanksi sekretaz za zdravstvo Zoran Gojković, nakon poslednje sednice Kriznog štaba koja je održana u sredu, odgovorio na pitanje kada će biti novo zasedanje i kada mogu da se očekuje neke nove odluke.

„Do kraja nedelje sigurno“ rekao je tada Gojkovć nakon konkretno upućenog novinarskog pitanja.

U Vladi Srbije nam je rečeno da će nas o novom terminu sastanaka i eventualnim konsultacijama u okviru Kriznog štaba blagovremeno obavestiti.

Sećamo se da je Krizni štab umeo da nas iznenadi neočekivanim konsultacijama tokom vikenda, ali i višestrukim odlaganjima zasedanja. Kada je Krizni štab u pitanju, očekujemo neočekivano – možda se, ipak, sretnu tokom vikenda, možda zasedaju u ponedeljak, a možda i ne bude nove sednice tokom cele naredne nedelje.

Ipak, premijerka Ana Brnabić se juče oglasila i najavila da je moguće popuštanje epidemioloških mera koje je Krizni štab doneo u sklopu borbe protiv koronavirusa. Čekamo…

Dok čekamo, na snazi su sledeće mere:

Zbog opasnosti širenja zarazne bolesti COVID-19, ostaju zatvoreni ugostiteljski objekti – kafići, restorani, noćni klubovi i barovi, kao i tržni centri.

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Svi objekti prodaje hrane i ustanove kulture (bioskopi, pozorišta, galerije i biblioteke) mogu da rade do 21 čas, a svi ostali objekti do 20 časova, po sledećim uslovima:

Svi objekti koji budu otvoreni moraju obezbediti poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu. Izuzetak su fitnes klubovi, spa centri, teretane i slično gde mora biti obezbeđeno šesnaest kvadratnih metara po osobi.

Ovo znači da ukoliko prodavnica ili na primer frizerski salon ima 90 kvadratnih metara, unutar tog objekta može boraviti istovremeno najviše 10 osoba.

Isto pravilo se primenjuje na teretane – unutar fitnes centra od 160 kvadratnih metara ne sme boraviti više od 10 osoba. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni (frizer, prodavac, fitnes instruktor).

Ugostiteljskim objektima dozvoljena je šalterska prodaja hrane i pića, kao i da se dostava može vršiti 24 sata dnevno. Hotelski restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti COVID-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima.

U međuvremenu, meteorolozi najavljuju lep prolećni vikend pred nama, bolnički kapaciteti su krcati, broj zaraženih i preminulih nikako da počne da opada…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare