Foto: Shutterstock

Akumulaciono jezero nadomak sela Čonoplje u Somborskoj opštini već nekoliko godina suočava se sa oticanjem vode zbog brane koja curi, a dosad je presušilo skoro dve trećine jezera, upozorila je danas autorka dokumentarnog TV serijala "Zelena patrola na delu" Ruža Helać u pismu medijima.

„U situaciji kada su ekološki problemi vrlo delikatna stvar, pred našim očima nestaje jedno jezero sa celokupnim eko-sistemom oko sebe. Definitivno bi bilo jako loše da se ova tema ispolitizuje, do čega će sasvim sigurno doći ukoliko dođe do ekološke katastrofe na čijem smo pragu“, ocenila je Helać.

Dosad je ovaj problem, kako navodi, uvek bio guran pod tepih i niko nije pokazao angažovanje i zainteresovanost da se on reši, počevši od lokalne vlasti, pa do vlasti na svim nivoima, a zatim do institucija i javnih vodoprivrednih preduzeća u čijoj je nadležnosti ova akumulacija.

„Nažalost, ovom ekološkom katastrofom, mi smo sasvim sigurno izgubili jednu od najbogatijih ribolovnih voda u koju je uloženo puno energije i entuzijazma, izgubili smo mesto gde smo voleli da odemo i uživamo u prirodi, a vlast i nadležne institucije su samo potvrdili svoju nezainteresovanost i nesposobnost“, zaključuje Helać.

****

BONUS VIDEO: Gde je nestalo zaovinsko jezero

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar