Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Združene inicijative i pokreti (ZIP) upozoravaju na novu, enormnu pljačku Beograđana.

SNS je došao na vlast u Begradu 2014-te uz obećanje da će ukinuti Bus Plus, jer je „BUS PLUS sistem za naplatu karata u gradskom prevozu u Beogradu poniženje i otimanje novca od građana“, podsećaju u saopštenju.

Međutim, danas, nakon više od osam godina, čelnici grada raskidaju ugovor sa Bus Plusom, a gradska uprava sa SNS-om na čelu, „planira novu pljačku Beograđana, pod maskom ‘Beogradske kartice’ koja će trajati narednih 13 godina i koja će privatnom partneru doneti prohod od preko 250 miliona evra, a nas građane mnogostruko više koštati“, napominju Združene inicijative i pokreti.

Oni ukazuju da „umesto Grad Beograd konačno preuzme kontrolu nad upravaljanjem i finansiranjem javnog prevoza, Goran Vesić i odbornici SNS u gradskoj skupštini spremaju novu višemilionsku otimačinu pod nazivom ‘Beogradska kartica’ kojom žele da sklope po sve Beograđane izuzetno štetan ugovor sa novim privatnim partnerom o prodaji i kontroli karata u javnom prevozu“.

Perfidan plan višegodišnje pljačke, kako navode, bez adekvatne studije opravdanosti i upita javnosti, „ima za cilj da njihovom privatnom ‘partneru’ nameste siguran biznis koji bi, sa ulaganjem od par miliona evra, zaradio preko 250 miliona evra u narednih 13 godina, a Beograd ostavili u kamenom dobu i indirektno oštetili sve nas građane Beograda i Srbije, što bi imalo nesagledive posledice po ekonomiju, zagađenje, saobraćajnu infrastrukturu i vitalno funkcionisanje grada“.

Sa druge strane, Združene inicijative i pokreti nude predlog kojim bi beogradski javni prevoz bio održiv, energetski racionalan, ekološki neutralan i svima dostupan, a to je izuzetno ostvariv cilj koji je na dohvat ruke, na nivou je puke političke odluke.

„Stoga, zahtevamo momentalnu obustavu ovog sumnjivog tendera i novo prepuštanje sektora prodaje i kontrole karata privatnom partneru, i tražimo nezavisnu stručnu raspravu koja će se konačno studiozno pozabaviti razvojem celokupnog beogradskog javnog prevoza, a potom i izjašnjavanje građana o pitanju da li žele da nekakva privatna firma upravlja, naplaćuje i planira javni prevoz za sve nas“, navodi ZIP u saopštenju.

Dodaju da će pokrenuti sve pravne mehanizme i zatražiti podršku javnosti u odbrani javnog interesa i spreče privatizaciju ovog javnog preduzeća.

Združene inicijative i pokreti (ZIP) čine – Srce Grada, Pešaci nisu maratonci, ZaNašKej, Sačuvajmo Gardoš i Zemun, ZAjednička akcija – Blok 70 i 70a, Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku, Komšije sa Dorćola, Sačuvajmo naš parkić, Kreni – Promeni, Ne damo Dorćol, Za zelenu Zvezdaru, UG Kotež, UG Topolska, Odbranimo Teslu i Gaia Centar.

Na javnu nabavku za izbor partnera za eksploataciju i održavanje sistema za naplatu karata i upravljanje vozilima u javnom linijskom prevozu putnika u Beogradu danas su stigle dve ponude. Jedan je konzorcijum srpske i hrvatske firme, a drugi konzorcijum srpske i dve kompanije iz Turske

Ponude su dali konzorcijum kompanija Bus Logic Požarevac i Penta iz Pule u Hrvatskoj, i konzorcijum Kentkart Southeast Europe Beograd, Kentkart Ege Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi i Kent Kart Anadolu Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi iz Istanbula u Turskoj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar