Foto: Sanja Petrov

Godinu i po dana od početka rekonstrukcije, vrpcu na ulazu u Gradski park koji je okićen balonima u bojama srpske zastave, presekli su gradonačelnik Slobodan Milenković i ministarka Tatjana Matić, čije je resorno ministarstvo finansiralo deo radova koji su trajali od oktobra 2019. godine.

Balonima u bojama srpske zastave okićena su tri ulaza u park, a kreativni nadležni su sve nesavršenosti prekrili šarenim balonima u obliku cveća, među kojima je i tabla na kojoj stoji prvobitan rok od 120 dana za završetak radova.

Iako je otvaranje bilo zakazano za 13 časova, park je bio pun i pre podneva. Ubrzo je zbog kiše i hladnijeg vremena veliki broj posetioca napustio park te je centralnu priredbu i nastupe dečijeg hora muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i mališana Predškolske ustanove „Naše dete“, uključujući zvanice i roditelje, dece pratilo oko 300 okupljenih.

Foto: Sanja Petrov

Uređene su staze, izgrađena je nova fontana i postament za spomenik Bori Stankoviću, muzički paviljon, postavljene su šahovske table, nova česma, uređeno je igralište, postavljene su nove klupe, svetiljke i podne lampe i video nadzor. Planirana ograda još uvek nije izgrađena.

Biste znamenitih Vranjanaca koje su se nalazile u parku pre početka rekonstrukcije, koja je prva kompletna otkad je napravljen 1890. godine, nisu još uvek vraćene na svoje mesto.

Godinu i po dana rekonstrukcije ovog parka pratilo je prekoračenje svih rokova, nezadovoljstvo građana zbog kašnjenja ali i uklanjanja drveća, kao i nepredviđeni troškovi.

Foto: Sanja Petrov

Otežavajuće okolnosti bile su i epidemija koronavirusa i kratke komplikacije zbog smrti vlasnika firme koja je jedan od glavnih izvođača radova.

Jedan od poznatijih „nepredviđenih troškova“ javio se leta 2020. godine, kada su nadležni, zbog drveća koje je pustilo korenje preko nivoa na kom je planirano popločavanje staza kroz park, pokrenuli još jednu javnu nabavku za ugovaranje nepredviđenih radova kojima bi se podigla staza.

Foto: Sanja Petrov

Prva faza rekonstrukcije Gradskog parka, čija je vrednost sa PDV-om iznosila 51,5 miliona dinara trebalo je da bude završena početkom februara 2020. godine, ali je rok za završetak radova najpre pomeren za 24. jun, a potom i za “kraj građevinske sezone”. Ova faza je podrazumevala podzemne hidrotehničke instalacije i elektroinstalacije, popločavanje staza, izgradnju nove fontane i muzičkog paviljona, uređenje dečijeg igrališta i postavljanje mobilijara. Osim instalacija koje su bile završene u dogledno vreme, ostali radovi su privedeni kraju tek nedavno.

U drugoj fazi je planirana izgradnja ogradnog zida oko parka, uređenje javne rasvete i postavljanje video nadzora, ali su nadležni nedavno saopštili da će ogradni zid ipak biti naknadno postavljen “kako bi park što pre bio dostupan građanima”.

Rekonstrukcija je koštala oko 1,2 miliona evra.

Foto: Sanja Petrov

Otvaranje parka poklopilo se sa početkom manifestacije “Dečiji festival”, u okviru koje će u narednih nedelju dana biti različitih aktivnosti u samom parku. Prethodno je izjava gradonačelnika Milenkovića o terminu otvaranja bila pogrešno interpretirana jer je govoreći o terminu otvaranja naveo da će to biti tokom “Dečije nedelje”, koja se tradicionalno održava u oktobru.

Gradski park u Vranju nalazi se u samom centru grada, a podignut je 1890. godine u vreme predsednika opštine Tome Jovanovića, na prostoru gde je pre oslobođenja Vranja 1878. godine bilo Osmansko groblje. Centralni deo parka oduvek je bio rezervisan za spomenik piscu Bori Stankoviću, a u njemu se nalazilo i nekoliko spomen bista drugih zaslužnih Vranjanaca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar