VRANJE: Gradski park
Foto: Sanja Petrov

Vranjance pomamljene lepim vremenom i najavama u lokalnim medijima da će Gradski park konačno, nakon godinu i po dana rekonstrukcije koja je trebalo da traje 120 dana, biti završen za Uskrs, danas je na oba ulaza dočekala tabla „Pažnja gradilište! Zabranjen pristup nezaposlenima!“ i zaključana kapija na zaštitnoj ogradi.

Piše: Sanja Petrov

„Zaključano je, i ja sam se ponadao da ću moći da prošetam psa, rekli su mi da je otvaranje bilo juče ali sad ne može da se uđe. Nije mi jasno, bilo je puno ljudi ovih dana“, dobacuje jedan od prolaznika.

„Gradski park obasjan suncem“, „Gradski park će biti završen do Uskrsa“, „Gradski park funkcionalan od Uskrsa“, samo su neki od naslova u lokalnim medijima poslednjih nekoliko dana.

VRANJE: Gradski park
Foto: Sanja Petrov

Uprkos obimnim građevinskim radovima koji su se istovremeno odvijali, građani su poslednjih dana ipak nesmetano ulazili u park, o čemu svedoče objave na društvenim mrežama, radila je i nova fontana, a kroz zaštitnu ogradu sada se naziru pune korpe sa smećem koje su posetioci odlagali.

Mediji naklonjeniji vlasti i otvorena vrata parka naveli su građane na utisak da će za Uskrs moći da u njemu uživaju, ali će, kako je i sam gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković najavio, Vranjanci dugo očekivani park izgleda videti tek u oktobru.

Otvaranje ipak u oktobru?

„Gradski park će biti završen do Uskrsa, a potom se ulazi u tehnički prijem i projekcija je da za Dečiju nedelju bude zvanično otvoren“, rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković 20. aprila za regionalnu RTV Vranje.

Manifestacija Dečija nedelja u Vranju se održava u oktobru, kada se navršavaju i dve godine od rekonstrukcije Gradskog parka, koja je po planu trebalo da traje svega 120 dana.

Godinu i po dana rekonstrukcije ovog parka, koju finansiraju Ministarstvo turizma i Grad Vranje, pratili su prekoračenje svih rokova, nezadovoljstvo građana zbog kašnjenja ali i uklanjanja drveća, kao i nepredviđeni troškovi.

Jedan od poznatijih „nepredviđenih troškova“ javio se leta 2020. godine, kada su nadležni, zbog drveća koje je pustilo korenje preko nivoa na kom je planirano popločavanje staza kroz park, pokrenuli javnu nabavku za ugovaranje nepredviđenih radova kojima bi se podigla staza.

VRANJE: Gradski park
Foto: Sanja Petrov

„Završne kote na popločavanju staza i ostalih slobodnih površina u parku nisu dovoljno visoko da pokriju korenje pojedinih stabala“, stojalo je u dokumentu javne nabavke.

Rok za završetak prve faze pomeran nekoliko puta

Prva faza rekonstrukcije Gradskog parka, čija je vrednost sa PDV-om iznosila 51,5 miliona dinara trebalo je da bude završena početkom februara 2020. godine, ali je rok za završetak radova najpre pomeren za 24. jun, a potom i za „kraj građevinske sezone“.

Ova faza je podrazumevala podzemne hidrotehničke instalacije i elektroinstalacije, popločavanje staza, izgradnju nove fontane i muzičkog paviljona, uređenje dečijeg igrališta i postavljanje mobilijara. Osim instalacija, ostali radovi su privedeni kraju tek nedavno.

U drugoj fazi je planirana izgradnja ogradnog zida oko parka, uređenje javne rasvete i postavljanje video nadzora, ali su nadležni nedavno saopštili da će ogradni zid ipak biti naknadno postavljen kako bi park što pre bio dostupan građanima. Kako nezvanično saznajemo iz JKP Komrad, u čijoj nadležnosti su zelene površine parka, postavljen je i video nadzor.

Ukupna vrednost rekonstrukcije procenjena je na preko 130 miliona dinara.

Gradski park u Vranju nalazi se u samom centru grada, a podignut je 1890. godine u vreme predsednika opštine Tome Jovanovića, na prostoru gde je pre oslobođenja Vranja 1878. godine bilo Osmansko groblje. Centralni deo parka oduvek je bio rezervisan za spomenik piscu Bori Stankoviću, a u njemu se nalazi i nekoliko spomen bista drugih zaslužnih Vranjanaca. Prostire se na oko 20.000 kvadratnih metara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare