Sinofarm Foto:EPA-EFE/WU HONG;

Vakcine pristižu li pristižu u Srbiju, imamo lh toliko da delimo komšiluku šakom i kapom. Tu su Sinofarm, Fajzer, Astra Zeneka, Sputnjik. Sve na je dostupno, samo nam nije dostupna i poznata njihova cena. Izvesno je da smo najviše nabavili koneskih Sinofarm vakcina, a po svemu sudeći one su i najskuplje.

„Sinofarm je ubedljivo najskuplja, jer je najbezbdnija i najskuplja za proizvodnju“, kaže za Nova.rs virusolog Milanko Šekler. On napominje da ne zna po kojoj ceni je nabavlja Srbija, ali na mežunarodnom tržištu ona košta oko 50 dolara.

Prema rečima Šeklera, cena ruske vakcine kreće se oko 10 dolara, Fajzer se nabavlja po ceni između 12 i 19 evra, Astra Zeneka se nabavlja po cenio od tri do tri i po evra. Kada je reč o nabavci vakcina detalj više saznali smo od državnog sekretara Mirsada Đerleka.

„Nama ništa, osim 200.000 kineskih vakcina, nije poklonjeno i dato besplatno, sve smo platili“, zaključuje Đerlek.

Glavni nabavljač vakcina, predsednik države Aloeksandar Vučić, nije nam saopštio cenu kineskog cepiva, ali je i on priznao da je kineska vakcina najskuplja. Ipak, on je napomenuo i da je kroz razgovor sa predsednikom Kine dogovoreno da cena bude manja za Srbiju i da će građani Srbije kada budu videli cenu, „spomenik da mu podignu“.

„Mene nije sramota da molim za Srbiju i dobili smo kinesku ispod cene, iako je reč o najskupljoj. Ne smem da kažem cenu, jer će svi onda od Kineza po toj ceni da traže. Ja zbog njih ne smem da kažem“, rekao je Vučić.

Za razliku od Srbije, Mađarska nije imala problem sa time da objavi cene vakcina. Kako prenose mađarski mediji, ruska vakcina „Sputnjik V“ košta 17 evra, dok kineski Sinofarm košta 63 evra. Cena se odnosi na dve doze, koje su dovoljne za jednu osobu.

Prema zvaničnim podacima u Srbiji je ukupno dato blizu 4.900.000 doza vakcina. A koliko je miliona dato, e to je što bi rekli u filmovima pitanje od milion dolara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare