Foto: Shutterstock/ColorMaker

Skoro 53 odsto akademaca u Srbiji kao najveći zdravstveni problem navodi izloženost stresnim situacijama, navodi se u danas objavljenom istraživanju o svakodnevnim navikama i zdravom stilu života studenata koje je spovela kompanija Galenika.

Ostali najčešće navođeni zdravstveni problemi su bolovi u kičmi i leđima 41 odsto, dok poremećaj sna predstavlja najveći problem za skoro trećinu, odnosno 31 odsto studenata.

Druge tegobe koje muče studente jesu različiti problemi sa očima i vidom (25,3 odsto), zatim hormonski problemi (18,4 odsto), dok su tegobe s varenjem i metabolizmom prisutne kod 17,3 odsto studenata.

U junu 2020. godine oko 40 odsto ispitanika je redovno dodavalo vitamin C u svoju ishranu, 30 odsto je unosilo minerale, a jedna četvrtina različite vitamine, sa ciljem jačanja imuniteta organizma.

Generalni direktor Galenika a.d Beograd Rikardo Vian Markes (Ricardo Vian Marques) rekao je da je istraživanje koje su sproveli potvrdilo da studenti predstavljaju grupaciju koja je vrlo ranjiva u pogledu fizičkog i mentalnog zdravlja.

„To jeste tema kojoj je potrebno da se udruženi posvetimo, jer je prevencija veoma važna upravo u ovim godinama“, istakao je on.

Dok su se mladi izjasnili da manje od deset odsto, odnosno 9,4 odsto gleda televiziju više od tri sata, rezultati pokazuju da ispitanici ovog uzrasta najviše vremena provode u aktivnom korišćenju telefona:

41,5 odsto koristi mobilni do tri sata dnevno, trećina ispitanih – 33,5 odsto do pet sati dnevno, a 16 odsto čak i više od pet sati dnevno.

Situacija sa računarima i tabletama dodatno ukazuje na popularizaciju prenosivih multifunkcionalnih uređaja – 28,5 odsto mladih koristi ih više od tri sata.

Na pitanje kome se prvo obraćaju ukoliko imaju određeni problem njih 26,8 odsto je reklo da savet traži od lekara, sa roditeljima se konsultuje jedna četvrtina, a sa prijateljima 17,6 odsto, dok se putem Gugla informiše 16,3 odsto.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar