Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Poljoprivrednici iz Vojvodine, Mačve, Stiga i drugih krajeva zemlje sutra će između devet i 12 sati organizovati protestnu vožnju u trajanju od dva sata, gde će skrenuti pažnju na goruće probleme poljoprivrednika koje država ne želi da reši.

Radoslav Adamović iz Inicijative za opstanak srpskog poljoprivrednika kaže da će sutra protest najpre početi u devet sati u Stigu, da bi nakon toga u 12 sati trebalo da krene vožnja na pravcu Stara Pazova-Batajnica.

„Zbog strategija ne smem sve da vam otkrijem, ali mogu da kažem nekoliko lokacija odakle će poljoprivrednici krenuti. Protestna vožnja će krenuti iz Srbobrana verovatno ka Novom Sadu, od Stare Pazove do Batajnice, Subotica i Sombor po gradu, a u Požarevcu će poljoprivrednici Stiga imati svoj plan“, rekao je naš sagovornik.

Dodao je da će opštine Žabalj, Temerin, Bačka Palanka takođe protestovati i da će krenuti u vožnju do Novog Sada. Kako je Adamović istakao, oni će krenuti u protest između 10 i 12 časova.

„Nama je žao što moramo da uznemiravamo druge građane, ali prinuđeni smo da reagujemo na ludosti koje izvodi Ministarstvo poljoprivrede. Protest će početi u različitim intervalima – u Stigu od 9 sati, a u Pazovi od 12“, zaključio je naš sagovornik.

Podsećamo, nakon serije odluka državnog vrha da ograniči cene poljoprivrednih proizvoda, kao i da ne doprinese da teret poljoprivrednika bude lakše podnet u trenutku kada cene galopiraju, u utorak će i poljoprivrednici izaći na ulice.

Kako u izjavi za Nova.rs kazao jedan od predstavnika Inicijative za opstanak srpskog poljoprivrednika Nikola Mažić, u više krajeva Srbije će biti organizovana protestna vožnja od dva sata, koja može da preraste u velike blokade ukoliko im zahtevi ne budu ispunjeni.

„Država je već zabranila izvoz pšenice i ulja, što ne sme da radi. Nama se desila sušna godina, sa najgorom setvom u istoriji Srbije, plus sa ovako formiranim cenama, neminovno je da poljoprivrednici propadnu. Najgora sitaucija je u Banatu. Zahtevamo da se država ne meša u određivanje cena, jer na ovakav način samo par ljudi zarađuje. Dodatno, tražimo da cena suncokreta bude minimalno 700 evra po toni i da nam se dozvoli da sipamo 100 litara goriva po povlašćenoj ceni“, objasnio je Mažić u izjavi za Nova.rs.

Bonus video: Poljoprivrednici najavljuju radikalne proteste zbog cene pšenice

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare