Kraljevo - Protestna vožnja poljoprivrednika Foto:Nova.rs

Poljoprivrednici iz Stiga, Mačve, Vojvodine i drugih krajeva Srbije održaće u utorak protest upozorenja gde će sa svojim vozilima dva sata sporo voziti na više putnih pravaca, što je njihov odgovor na lošu politiku administriranja cena od strane države. Ukoliko država ne bude poslušala zahteve poljoprivrednika, najavljena je blokada puteva do ispunjenja zahteva.

Nakon serije odluka državnog vrha da ograniči cene poljoprivrednih proizvoda, kao i da ne doprinese da teret poljoprivrednika bude lakše podnet u trenutku kada cene galopiraju, u utorak će i poljoprivrednici izaći na ulice.

Kako u izjavi za Nova.rs kaže predstavnik Inicijative za opstanak srpskog poljoprivrednika Nikola Mažić, u više krajeva Srbije će u utorak od 12 sati biti organizovana protestna vožnja od dva sata, koja može da preraste u velike blokade ukoliko im zahtevi ne budu ispunjeni.

„Radi se o inicijativi za opstanak srpskih poljoprivrednika koji dolaze iz Stiga, Mačve i cele Vojvodine, a cilj nam je da poljoprivrednici ne propadnu. Predstavnici iz Stiga već su uspeli da se izbore da im Grad Požarevac regresirana troškove za veštačka đubriva. Bili smo na pregovorima kod ministra Nedimovića, ali se nažalost naš predstavnik nagodio sa ministrom Nedimovićem, što nije dobro rešenje jer ključni problemi ostaju nerešeni“, priča naš sagovornik i dodaje:

„Država je već zabranila izvoz pšenice i ulja, što ne sme da radi. Nama se desila sušna godina, sa najgorom setvom u istoriji Srbije, plus sa ovako formiranim cenama, neminovno je da poljoprivrednici propadnu. Najgora sitaucija je u Banatu. Zahtevamo da se država ne meša u određivanje cena, jer na ovakav način samo par ljudi zarađuje. Dodatno, tražimo da cena suncokreta bude minimalno 700 evra po toni i da nam se dozvoli da sipamo 100 litara goriva po povlašćenoj ceni“, objašnjava Mažić.

On ističe da postoji još gorućih problema, ali da će se oni proširiti onog trenutka kada se formira Vlada. Kada je reč o konkretnim lokacijama i potezima gde biti planiran protest, Mažić kaže da se još uvek prijavljuju lokacije, ali da ih je već sada nekoliko.

„Žetva suncokreta počinje za koji dan i ne želimo da nam se cena veštački srušiti. Što se konkretnih poteza tiče, za utorak je prijavljena spora vožnja traktorima od 12 sati. Za Srem je prijavljena deonica od Stare Pazove do Batajnice, u Stigu će biti deonica Požarevac-Smederevo, u Mačvi je Bogatić, u Banatu Vršac. Biće samo vožnje u trajanju od dva sata kroz naseljena mesta, ali ako nam ministarstvo ne odgovori, idemo u blokade puteva“, zaključuje Mažić.

Bonus video: Vlada ukida zabranu izvoza žita. Poljoprivrednici pitaju – šta je sa ostatkom njihovih zahteva?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare