Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; Filip Krainčanić/Nova.rs

Rio Tinto, kompanija koja želi da eksploatiše litijum u Srbiji, a čija je osnovna delatnost rudarenje kojim se ruinira svako a pre svega poljoprivredno zemljište, odlučio je da stipandira ni manje ni više nego Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu. Suprotno svakoj logici takav aranžman je ovaj novosadski fakultet prihvatio. Interes Rio Tinta je u ovom slučaju jasan, ali ne i šta je interes Poljoprivrednog fakulteta. Sagovornici "Nove" ocenjuju da je takav "aranžman" protiv svih etičkih kodeksa, te da radovi koje bude finansirao Rio Tinto ne mogu da imaju odgovarajući naučnu vrednost.

Ključno je da će Rio Tinto finansirati istraživanja i pisanje radova koji bi na kraju trebalo  da rezultira objavljivanjem master i doktorskih radova, koji su u vezi sa ovom kompanijom.

Pored roga, planirana je saradnja u vidu organizovanja gostujućih predavanja predstavnika kompanije, učestvovanja u projektima studije slučaja, davanja projektnih zadataka i ocenjivanja, realizacije zajedničkih radionica, saradnje sa studentima i predstavnicima studentskih organizacija, formiranja programa studentskih praksi i zapošljavanja.

Memorandum je zaključen na period od tri godine, a predviđeno je i da „Rio Sava“ sponzoriše i bude donator projekata fakulteta.

Nije javno objavljeno koliko će iznositi donacije.

Sagovornici „Nove“ tvrde da je ovde reč o kršenju svih etičkih i moralnih kodksa, te da se iza takvih odluka isključivo krije manipulacija.

Profesorka Biološkog fakulteta i kopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković kaže da je ova informacija poznata od ranije, te da nije isključivo vezana za Univerzitet u Novom Sadu.

Biljana Stojković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Od ranije se znaju ove informacije da Rio Tinto želi da ostvari saradnju sa Poljoprivrednim fakultetom. Kompanija sada želi da ostvari bolju komunikaciju sa građanima, usled čega vide poljoporivredu kao šansu da se približe građanima. To je po meni besmisleno, budući da ako imate rudarstvo, nemate poljoprivredu”, priča naša sagovornica.

Ona podvlači da finansiranje doktorata, koji će imati veze sa Rio Tintom, ne može imati objektivnu naučnu vrednost.

“To nije objektivna nauka, niti objektivno tumačenje naučnih postignuća. Nažalost, takve stvari nisu nepoznate u svetu, ali u svakom slučaju nije nešto što je dobro. Na taj način se utiče na nauku i naravno da nije etički prihvatljivo. Mi imamo i na Univerzitetu u Beogradu naučnike koji sarađuju sa Rio Tintom. Treba obratiti pažnju ko govori o Rio Tintu, a finansiran je od njih”, objašnjava naša sagovornica.

Stojković vidi potpisivanje ovakvog memoranduma kao “podmićivanje” i osuđuje svakog ko na to pristaje.

“Ovo je bacanje prašine u oči, a posebno osuđujem nauku koja bi se sa tim ‘uhvatila u kolo’. Naučnici moraju biti objektivni u svojim analizama, a objektivnost se definitivno smanjuje ukoliko ste za to i plaćeni od kompanije”, zaključuje profesorka Biološkog fakulteta.

Naučna savetnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Dragana Đorđević ističe za „Novu“ da joj nije jasno kakve veze imaju rudarska kompanija i poljoprivreda.

Dragana Đorđević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Rio Tinto, poput velikih korporacija ulazi u sve pore društva od lokala do državnih instituacija. Trude se da svoje programe ubace u institucije, kako bi ostvarili planove za određenu zemlju. Meni nije jasno kakav obrazovni program može rudarska kompanija da ima na Poljoprivrednom fakultetu“, priča naša sagovornica.

Đorđević napominje da je u pitanju velika manipulacija koja ne može da ima nikakve dobre posledice po naučni rad, te da je na delu jasno kršenje etičkih standarda.

“Rudarstvo je aktivnost koja uništava poljoprivredu i to trajno. Poljoprivredni fakultet u Zemunu je prošle godine utvrdio zatrovanost polja pod borovnicama u okolini Valjeva, gde je bor zatrovao vodu u arteškom bunaru, čime su borovnice uništene. Očigledno ljudi u Novom Sadu nisu upoznati sa svim posledicama koje proizvodi rudarstvo. Na delu je promocija kompanije, oni dele donacije, ali to nema veze sa naukom”, zaključuje naša sagovornica.

„Nova“ je kontaktirala i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, ali nam nisu odgovarali na pozive.

Gornje Nedeljice
Gornje Nedeljice Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Podsetimo, kompanija Rio Tinto planirala je da u dolini Jadra eksploatiše litijum, nakon čega su se građani Gornih Nedeljica, ali i cele zemlje organizovali blokade. Nakon pritiska javnosti, vrh zemlje ukinuo je prostorni plan kojim su planirana istraživanja, ali Rio Tinto je i dalje ostavio kancelariju u Loznici.

Kompanija je nastavila da kupuje parcele, što su meštani protumačili kao nastavak projekta „Jadar“, kojim će biti nastavljen projekat izgradnje rudnika.

Predsednik Aleksandar Vučić više puta je istakao da mu je žao zbog toga što je pod pritiskom odustao od litijuma i naveo da je to bila strateški loša odluka.

Bonus video: Meštani upozoravaju državu – Ništa od najavljenog rušenja  kuća u Gornjiim Nedeljicama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare