Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Posle popuštanja epidemioloških mera, posustala je i vakcinacija. U celom regionu Šumadije, odnosno u sedam opština, tokom jučerašnjeg dana samo jedna osoba vakcinisana je prvom dozom, dok se u proseku na dnevnom nivou vakciniše između tri pet osoba prvi put. Građani se uglavnm javljaju za treću i četvrtu buster vakcinu i to u najvećem broju slučajeva zbog putovanja u inostranstvo.

Posle udarnog talasa vakcinecije, kada se na puktovima za masovnu imunizaciju čekalo u redovima, sada je interesovanje u značajnom padu.  Za prvu dozu vakcine u kragujevačkom Domu zdravlja, tek sporadično se pojavi neko ko želi da se vakciniše, ‘‘a, i tada je to zbog nekih obaveza‘‘, rekla je za Nova.rs dr Bisenija Radivojević, dežurna lekarka na punktu za vakcinaciju. 

Objašnjava da je putovanje najčešći razlog za imunizaciju, i dodaje da se od mlađih osoba uglavnom vakcinnišu studenti medicine, farmacije i psihologije, kojima je dokaz o vakcinaciji neophodan zbog praćenje vežbi u zdravstvenim ustanovama. 

Kaže i da se na punktu u Kragujevcu, u proseku dnevno vakciniše oko 30 osoba.

„To su mahom treće i četvrte doze i ljudi dolaze zbg potrebnih sertifikata za putovanje u inostranstvo. Mi ne možemo nikoga da nateramo da se vakciniše, jer vakcinacija nije obavezna.  Mi se trudimo i apelujemo putem medija,  izabrani lekari u svojim ordinacijama preporučuju vakcinaciju, ali je izbor na građanima da li će doći ili ne“, rekla je dr Radivojević. 

PROČITAJTE JOŠ

Navodi da je Fajzer najdominantnija vakcina koju traže građani i koji se, kaže ona, vakcinišu prvenstveno zbog putovanja. 

Da su putovanja, razlog broj jedan za vakcinaciju, uverila se i naša ekipa. Dok smo bili na punktu jedan mladić od tridesetak godina, potvrdio nam je da se vakcinisao Fajzerom zbog službenog puta, ali nije bio raspoložen za dalji razgovor.

Vratili ga sa aerodroma zbog ‘‘istekle‘‘ vakcine

Nekoliko minuta posle mladića koji se vakcinisao zbog putovanja,  po treću dozu došao je Radojko Kuzmanović (69) i rekao nam je da se vakciniše, kako bi mogao da otputuje kod ćerke u Nemačku i prvi put vidi svoje unuče. Priča, da su mu se planovi o tom iščekivanom susretu već jednom poremetili i sada ne želi da rizikuje. Na aerodromu u Bepgradu, odbili su njegov kovid pasoš, uz obrazloženje da ‘‘više ne važi‘‘. 

Aleksandar Radenković Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Rekli su mi, istekla ti je vakcina, prošlo je više od devet meseci od vakcinacije i nisu hteli da me puste u avion. Propala mi je i karta. Sad sam došao da primim treću dozu, primiću Fajzer kao i prve dve i nadam se da sad mogu da odem kod ćerke‘‘, ispičao je Radojko svoje planove. 

Kaže i da je prve dve doze primio da bi se zaštitio od virusa, te da ni on ni njegovi ukućani nisu dobili koronu, ali priznaje da je sada treća doza zbog putovanja. 

Po treću dozu došao je i vremešni Aleksandar Radenković koji ima 84 godine.  U šali kaže da njega putovanja ne zanimaju i da čeka ‘‘samo jedno putovanje‘‘, a do tada će, priča,  da se čuva, koliko je do njega. Zabrinuto kaže i da ‘‘nije dobro što je od jutros opet preko 1.000 zaraženih‘‘. 

‘‘Nije me ogrejalo sunce kada sam video da broj zaraženih opet raste. Neće ovo da se smiri sve dok ne spadne na 100-200 ljudi. Ja sam jesenas primio i onu vakcinu protiv gripa, sad sam došao za treću dozu i hvala bogu, virus me je zaobišao. Zdrav sam k‘o dren. Primiću i četvrtu ako mi kažu‘‘, ispričao nam je deda Aleksandar. 

Četvrtu dozu vakcine, u Kragujevcu su do sada primile 264 osobe i svi su se oprredelili za Fajzer i Sinofarm. Doktorka Bisenija Radivojević kaže da se za ovu dozu najčešće javljaju stariji od 75 godina, kao i mlađe osobe koje imaju teška ooljenja ili su hronični bolesnici. 

Kragujevački Dom zdravlja, uz vakcinaciju na punktu, redovno sprovodi  i vakcinaciju na terenu za koju se prijavljuju teško pokretni i nepokretni građani. 

BONUS VIDEO: Da li jenjavanje pandemije ugrožava opravdanost izgradnje fabrike kineskih vakcina

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar