Sinofarm, fabrika vakcina, Aleksandar Vučić i Zlatibor Lončar,
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav/Vesna Lalić/Nova.rs

Još jedna u nizu besmislenih investicija države, o kojoj građani Srbije nemaju ama baš nikakve informacije, je fabrika kineske Sinofarm vakcine u Zemunu, čija je izgradnja počela u septembru 2021., a prva cepiva iz ovog objekta vrednog 30 miliona evra, najavljivana su za mart 2022. Međutim, vakcina još nema ni u tragovima, a pandemija koronavirusa bledi i interesovanje za vakcinaciju protiv kovida-19 je drastično opalo, što dodatno obesmišljava ovaj "grandiozni", projekat vlasti.

Na sreću, sve je manje zaraženih, hospitalizovanih i umrlih zbog posledica kovida-19 u našoj zemlji, a Srbija tek čeka da fabrika za proizvodnju kineske Sinofarm vakcine počne sa radom, iako za vakcinama nema nikakve potražnje ni u našoj zemlji, ni u svetu, pa se postavlja pitanje šta će biti sa svih tri miliona doza mesečno, koliko će fabrika proizvoditi.

„Ne zna se više ko šta radi. Prvo smo imali priču o proizvodnji Sputnjik V vakcine na Torlaku, a onda se ispostavilo da tamo ne proizvodimo, nego punimo vakcine. Potom smo od SZO dobili pristup informacionim RNK tehnologijama, što je dobra stvar za nauku. To je šansa da uđemo u novo polje istraživanja na mala vrata. To bi bilo značajno zbog drugih bolesti za koje bismo naučili kako da im menjamo tok i to su neke stvari kojima treba da se posvetimo, a ne izgradnji fabrike za Sinofarm fakcine, koja je nepotrebna. Taj objekat bi mogao da bude istraživački centar ili zamena za Torlak. Mislim da nam nisu potrebne velike količine Sinofarm vakcina i da treba da budemo racionalni. Međutim ako je već pripremljena tehnologija za Sinofarm, onda se tu ne mogu proizvoditi druge vakcine, jer se koriste različiti tehnološki procesi. Država mora da napravi jasan plan i strategiju, prema potrebama našeg stanovništva, šta dalje i kako da radi“, objašnjava za Nova.rs prof. dr Radan Stojanović, farmakolog.

Inače, rok za završetak izgradnje ove fabrike je, prema najavama opštine Zemun, bio prvi kvartal 2022., a Ministarstvo odbrane najavilo je krajem prošle godine da će se proizvoditi 30 miliona vakcina godišnje. Ova fabrika je zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a zamišljena je kao investicija koja će obezbediti dovoljne količine kineske Sinofarm vakcine za Srbiju, ali i za region. Takođe je najavljeno da će u prvoj fazi rada fabrike, biti zaposleno 180 ljudi.

„Fabrika Sinofarm vakcina potpuno je besmislena i promašena investicija naše države. Ona je bila promašaj u startu, još u trenutku kada su najavljivali izgradnju objekta. Tada je na tržištu već bilo dovoljno vakcina i svakako ne bi bilo nestašice, a ni prilike da se proda. Kad se naprave pogoni za proizvodnju vakcina i počne se sa radom, vi posle ne možete tek tako ni da uništite taj medicinski otpad, ako odustanu od proizvodnje, već morate da platite uništavanje. Kako god okrenemo, ova fabrika nas košta, a od nje nećemo imati ništa. Kineske vakcine su svakako najskuplje i najlošije, pa kome ćemo da prodamo taj proizvod. Sinofarm nije priznata ni u zemljama EU, znači ne možemo tamo da ih prodajemo, a ni ostalim državama, jer ljudi kupuju vakcinu sa kojom mogu slobodno da putuju, da se kreću“, kaže za Nova.rs dr Zoran Radovanović, epidemiolog.

Ako i bude još potreba za vakcinama, biće to samo za starije ljude, ali oni neće primati Sinofarm, ističe on.

“Nadam se da su nadležni u međuvremenu bili dovoljno pametni da promene plan, jer jednom kad napravite trake za proizvodnju određene vakcine, onda ako se predomislite, više se isplati da pravite novu fabriku, nego da tu postojeću menjate. Za kineskom vakcinom nema nikakve medicinske potrebe, to su bačene pare, jer na njima sad ne može ništa ni da se zaradi. Bolje bi im bilo da su napravili pogone za proizvodnju kozmetike ili bilo čega što bi moglo da prođe na tržištu. Tragično je ako ostanu tvrdoglavi i nastave sa planom da prave Sinofarm, jer to će biti jedna nesumnjiva katastrofa” naglašava dr Radovanović.

Podsetimo, izgradnja prve fabrike za proizvodnju vakcina kineske državne kompanije „Sinofarm“ u Srbiji, počela je u zemunskom naselju Soko Salaš, u delu privredne zone „Autoput“ u septembru 2021. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je prilikom ceremonije postavljanja kamena temeljca u Zemunu u jesen 2021., izjavio da veruje da će projekat za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm, biti ostvaren u interesu građana Srbije i celog regiona, i da je reč o zajedničkom ulaganju Srbije, Кine i Ujedinjenih Arapskih Emirata u vrednosti od 30 miliona evra.

Fabrika Sinofarm vakcina vodi se kao vojni objekat, a zauzima površinu od 11.800 kvadrata. Iz Ministarstva odbrane, nadležnog za izgradnju fabrike, do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili na naša pitanja o planovima za dalji rad ovog objekta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare