Foto printscreen YT Kosovoonline

Uprkos situaciji sa koronavirusom i kiši koja od sinoć pada, žitelji severnog dela Kosova i jutros su, pre svitanja, ispunili šume, kako bi u svoje domove doneli badnjake, prenosi Kosovo online.

Tradicija koja traje vekovima nije prekidana ni ove godine, pa su tako, zajedno mladi i stari, uz sekiru, pšenicu, pogaču, posnu hranu i piće, ali i uz poštovanje epidemioloških mera, sečenjem cerovog drveta započeli proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Iako okupljeni u manjem broju nego ranijih godina, dobro raspoloženje uz pesmu i po koju petardu, nije izostalo, a zajednička želja svih je da se ovaj i ostali praznici, u miru i slozi, još dugo godina proslavljaju na ovim prostorima.

Pročitajte još...

U šumi nadomak Zvečana, sa svojim prijateljima pre zore našao se i Žikica koji, kako kaže, nastavlja tradiciju svojih predaka i svake godine dolazi da seče badnjak.

„Srećno Badnje jutro braćo Srbi i ne dozvolite da nas ova situacija sa koronavirusom odvikne od naših običaja i tradicije. Verujem da ćemo još mnogo godina proslavljati ovaj praznik na našem Kosovu i Metohiji“, poručio je on za Kosovo online.

Sa svojom braćom i prijateljima, u seču badnjaka i ove godine došao je maleni Lazar, koji je rekao da mu ovaj čin i sve ono što prati proslavu Božića mnogo znači.

„I ove godine sam došao sa svojom braćom da isečem badnjak i da proslavimo Badnje jutro i sutrašnji Božić“, poručio je maleni Lazar.

Zvuk sekire i molitve za dobro zdravlje i sreću čuli su se i u društvu Milana Vučkovića, koji je sa svojim prijateljima u šumi između Zvečana i Banjske tražio što lepši badnjak za svoj dom.

„Iako situacija sa koronavirusom nije baš najbolja, to nas nije omelo i mi smo odlučili da i ove godine dođemo i isečemo badnjake. Na taj način nastavljamo tradiciju svojih predaka i želimo da učvrstimo naše postojanje na ovim prostorima“, rekao je Vučković za Kosovo Onlajn.

Oni žitelji Severne Mitrovice, koji iz opravdanih razloga nisu mogli sami da iseču badnjak u šumi, moći će da kupe od prodavaca koji su od ranog jutra postavljeni duž glavne ulice u tom gradu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar