Da bi motivisali studente da se školuju na nastavničkim smerovima pojedinih fakulteta kako bi se rešio problem nedostatka profesorskog kadra s kojim se Srbija suočava nekoliko godina unazad, Ministarstvo prosvete dodeljuje posebne stipendije akademcima za nedostajuća zanimanja od naročitog značaja za obrazovni sistem. Stipendije od druge godine studija dobijaju studenti matematike, fizike, informatike, engleskog jezika, srpskog jezika i književnosti, kao i nemačkog jezika, a osim beogradskog univerziteta, novčani podsticaj od skoro 20.000 dinara dobijaju i studenti u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici.

Srbija se već nekoliko godina unazad suočava sa nedostatkom profesorskog kadra.

Čini se, pak, da je prethodna školska godina bila najteža – nastavnici matematike, srpskog jezika, fizike i hemije nedostajali su u skoro svakoj školi, a direktori su teško pronalazili zamenu svojih kolega ili je uopšte nije ni bilo, o čemu je Nova.rs pisala nekoliko puta.

Da je situacija i više nego alarmantna, pokazao je broj studenata koji su prošle godine upisali Prirodno-matematički fakultet, Informatiku i računarstvo, Filološki, Fizički – samo jedan brucoš prijavio se na nastavnički smer na ovom fakultetu.

Da bi ih motivisali, Ministarstvo prosvete godinama unazad raspisuje konkurs za posebne stipendije za nedostajuća zanimanja od naročitog značaja za obrazovni sistem iz oblasti matematike, fizike, informatike, engleskog jezika, srpskog jezika i književnosti, kao i nemačkog jezika.

PROČITAJTE JOŠ:

Stipendija se dodeljuje studentima koji su upisali školovanje na teret budžeta, a isplaćuje se od druge godine studije.

Ranije su akademci dobijali 16.200 dinara mesečno. Efekta, međutim, nije bilo što se i videlo u junsko-julskim upisnim rokovima.

Ministarstvo je od prošle godine uvećalo novčani iznos stipendije za 3.600 dinara, te će tako svi studenti koji u novoj školskoj 2024/2025. godini upišu nastavničke smerove na ovim fakultetima mesečno primati 19.800 dinara.

Stipendije za nedostajuća zanimanja mogu da dobiju studenti na svim univerzitetima u Srbiji, koji se opredele za ta zanimanja.

Univerzitet u Beogradu

Matematički fakultet: Studije matematike, smer profesor matematike i računarstva

Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Filološki fakultet: Engleski jezik, Nemački jezik, Srpski jezik i književnost

Fizički fakultet: Bilo koji studijski program na ovom fakultetu

Univerzitet u Novom Sadu

Prirodno-matematički fakultet: Integrisane akademske studije (osnovne i master) dvopredmetne nastave prirodnih nauka, matematike i računarstva, integrisane master studije smer profesor matematike, integrisane master studije smer profesor fizike i ostali studijski programi iz oblasti matematike ili fizike

Filozofski fakultet: Jezik, književnost i kultura smer Engleski jezik i književnost, Nemački jezik i književnost i Srpski jezik i književnost, zatim Engleski jezik i književnost, Nemački jezik i književnost, Srpski jezik i književnost

Univerzitet u Nišu

Prirodno-matematički fakultet: Matematika, Računarske nauke, Fizika

Filozofski fakultet: Nemački jezik i književnosti, Anglistika, Srbistika

PROČITAJTE JOŠ:

Univerzitet u Кragujevcu

Prirodno-matematički fakultet: Matematika smer diplomirani matematičar – profesor matematike, Informatika smer diplomirani informatičar – profesor informatike, Fizika smer diplomirani fizičar – nastavnik fizike i informatike

Filološko-umetnički fakultet: Engleski jezik i književnost, Nemački jezik i književnost, Srpski jezik i književnost

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici

Prirodno-matematički fakultet: Matematika, Fizika, Informatika

Filozofski fakultet: Engleski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost

Državni univerzitet u Novom Pazaru 

Studijski programi:

Matematika-fizika, Informatika-matematika, Matematika, Srpska književnost i jezik i Engleski jezik i književnost

Ko ima pravo na konkurs

Pravo da se prijave na konkurs za posebnu stipendiju imaju studenti državnih visokoškolskih ustanova upisani prvi put u tekućoj školskoj godini u drugu ili treću godinu studija prvog stepena određenih studijskih programa

Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Uslov je da budu na budžetu, da nisu u radnom odnosu, da nisu gubili nijednu godinu tokom studija, da su položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 7,50

Takođe, treba da su državljani Srbije i da imaju prebivalište na teritoriji naše zemlje.

Studenti sa stipendijama moraju da prihvate posao u školi u Srbiji

Studenti koji ostvare pravo na stipendiju, a upisani su na studijske programe koji u svom nazivu nemaju odrednicu profesor ili nastavnik određenog predmeta, obavezuju se da tokom daljeg studiranja iz grupe izbornih predmeta biraju predmete iz oblasti didaktike, pedagogije, metodike nastave i psihologije.

Takođe, oni su dužni da, u roku od dve godine od diplomiranja, prihvate posao u školi na teritoriji Srbije koji im se ponudi i da ostanu da rade najmanje onoliko koliko je primao ovu stipendiju.

Slavica Đukić Dejanović Foto:TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIĆ

U suprotnom, stipendista se obavezuju da će, u celosti, u dvostruko dužem roku od vremena u kojem je primao stipendiju, vratiti ukupan iznos stipendije, uvećan za referentnu kamatnu stopu Narodne banke Srbije i uvećan za još tri odsto.

Đukić Dejanović: Neke profesije u pedagogiji se gase

Ministarska prosvete u tehničkom mandatu Slavica Đukić Dejanović nedavno je istakla da se neke profesije u pedagogiji gase i da nema interesovanja za njih.

„Kod nas je to matematika, fizika, informatika, hemija, engleski, nemački i srpski jezik. Mi smo u protekloj godini davali stipendije onim studentima koji na fakultetima uče da budu pedagozi iz ovih predmeta, ali nismo postigli neki jako dobar ili zadovoljavajući rezultat time. Sa rektorom BU Đokićem i dekanima odgovarajućih fakulteta sam nedavno imala razgovor i opredelili smo se da ćemo zajedno sa drugim ministarstvima, i pre svega sa kreatorima i menadžmentom pomenutih fakulteta, morati da napravimo jedan stimulativni pristup, da povećamo atraktivnost pedagoških zanimanja“, rekla je tada Đukić Dejanović.

BONUS VIDEO: Prijemni ispiti: Počela trka za indekse na Univerzitetu u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare