Foto: Slavica Panić/Nova.rs

U Domu zdravlja u Kragujevcu tokom poslednje dve godine nije uradjen nijedan mamografski pregled na jedinom aparatu u toj zdravstvenoj ustanovu, a pacijentkinje su upućivane na pregled u Univerzitetski klinički centar. Portparolka Doma zdravlja Danijela Petrović je rekla da je razlog za to što je mamograf u Radiološkoj službi zgrade "ATD-a" koja je tokom epidemije u crvenoj zoni.

„Zastoj je nastao i zbog toga što su radiolozi angažovani u kovid ambulanti, pa niko nije mogao ni da čita snimke“, dodao je on.

Ona je rekla da su pacijentkinje koje su imale probleme, upućivane na mamografski pregled u Univerzitetski klinički centar.

Petrović ;je ;istakla da bi do kraja ovog meseca trebalo da počnu i mamografski pregledi u Domu zdravlja jer ;je smanjen broj pregleda u kovid ambulanti, manji je i broj ekipa lekara koji rade u toj ambulanti, te „očekujemo da ćemo se vratiti u režim rada pre epidemije“. ; Ona je dodala da je zbog velikog broja inficiranih pacijenata kao i angažovanosti lekara u kovid ambulanti trpela preventiva, a najviše skrining rizičnih grupa pacijentkinja na karcinom dojke koji je potpuno zastao.

PROČITAJTE JOŠ

U manjem obimu je tokom epidemije obavljan skrining na rak debelog creva i na rak grlića materice. ; ; Kako je ranije pisala Nova.rs Kragujevac kao četvrti grad u Srbiji, sa oko 176.000 stanovnika, ima tri mamografa, od kojih je u funkciji samo jedan, u Univerzitetskom kliničkom centru.

Mamograf u Zavodu za zadravstvenu zaštitu radnika Zastava je u kvaru poslednje dve godine. Iz te ustanove su rekli portalu da do kraja godine očekuju potpuno novi mamografski aparat, koji će obezbediti Grad Kragujevac.

U Kragujevcu ni jedna privatna specijalistička ordinacija nema mamograf, a nikada u Kragujevcu nisu organizovani ni preventivni mamografski pregledi mobilnim mamografom.

BONUS VIDEO: Anketa na kragujevačkoj pijaci 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar