Podeli
Foto: mitropolija.com

Pravoslavnog Кolumbijca i cetinjskog bogoslovca Rodriga Juhumu Truhilja Teofila večeras je u Cetinjskom manastiru Episkop buenosajreskli i južno-centralnoamerički Кirilo zamonašio i dao mu monaško ime Amfilohije, saopšteno je na sajtu Mitropolije crnogorsko - primorske.

Nakon monašenja Vladika Кirilo je rekao da je novi monah ime dobio po njegovoj sopstvenoj želji u čast Svetoga Amfilohija Ikonijskog.

“A možemo slobodno reći i u čast Svetoga Amfilohija Cetinjskoga, ali nećemo ništa prejudicirati – to će Bog i Crkva sveta otkriti i kazati u svoje vreme. U svakom slučaju, to je bila želja našega brata bivšega Teofila, sada Amfilohija zbog toga što je i njemu kao i mnogima od nas naš blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio duhovni otac”, rekao je Vladika buenosajreski.

Pročitajte još...

Podsetio je da je Amfilohije brinuo i o crkvama u južnoj hemisferi, pa je otuda i Teofilo i došao na Cetinje da bi se opravoslčavio.

Foto: mitropolija.com

“Interesantno je da se on monaši na Novu godinu. Počinje, dakle, novi život. Takođe se monaši na dan obrezanja Gospodnjeg i na taj način pokazuje da i on obrezuje svoj stari život i odbacuje ga, i počinje novi život u monaškom poslušanju.”, rekao je on.

Novom monahu Amfilohiju poželio je da svoje ime časno pronese do Кolumbije sećajući se uvek života Svetoga Amfilohija Ikonijskog i svog duhovnog oca mitropolita Amfilohija.

Dodao je da takođe nije slučajno što je monah Amfilohije postrig primio na praznik Svetog Vasilija Velikog.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram</a

Komentari

Vaš komentar