Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Petnaestoro vaspitača Predškolske ustanove "Lane" iz Aleksinca već osam godina vodi borbu sa rukovodstvom te ustanove i lokalnim vlastima da im se prizna koeficijent u skladu sa stepenom stručne spreme, kazala je za portal Nova. rs Marija Ilić, jedna od vaspitačica koja takođe pokušava da se izbori za odgovarajući koeficijent.

Ilić je rekla da je jedan broj zaposlenih u ustanove „Lane“ sa završenom Visokom školom za vaspitače strukovnih studija dobio koeficijent 17.33, dok je koeficijent ostalih vaspitača sa istom tom završenom školom ostao 14.88.

„Taj koeficijent za nas je do skora značio 10.120 dinara manju platu, a od nedavno je razlika i veća. Na taj iznos neto zarade treba dodati i manje doprinose i samim tim jednog dana manju penziju. Pri tom, radimo isti posao, a jedina razlika između nas i njih je u tome što su oni godinu dana ranije završili specijalističke studije“, istakla je Ilić.

Kazala je da su njene kolege i ona pokušale mnogo toga ne bi li se izborile za koeficijent u skladu sa stepenom stručne spreme koji imaju, ali za sada nisu ništa postigli.

„Opština Aleksinac, kao osnivač ustanove „Lane“, treba da podnese zahtev Ministarstvu finansija, kako bi ministarstvo odobrilo uvećanje budžetskih sredstava za isplatu zarada zaposlenima. Međutim, opština nikada nije uputila takav zahtev, a izgovori su zaista neubolozni“, rekla je Ilić.

Ona je kazala da ih je predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević prvi put pozvao na sastanak aprila prošle godine i da im je tada decidno rekao da je nemoguće da im se koeficijent poveća, da para nema i da bi opština Aleksinac samo uzalud slala zahtev Ministarstvu finansija.

„Sredinom decembra rekao je da ima „ima uslova i da će uvažiti naš zahtev“, međutim, ove nedelje smo saznali da opština nije poslala zahtev Ministarstvu finansija. Navodno čeka se rebalans budžeta u martu. U te njihove priče više ni mala deca više ne bi poverovala“, kazala je Ilić.

Prema njenim rečima, vaspitači su slali zahteve za povećanje koeficijenata i Ministarstvu finansija, premijerki Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali su ih svi uputili na lokalnu samoupravu.

„Tužili smo i u toku je sudski proces, za nadoknadu materijalne štete zbog neusklađivanja koeficijenta sa stručnom spremom, ali imamo pravo samo za period od godinu dana“, dodala je Ilić.

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević nije se, na zahtev portala Nova.rs, oglasio povodom problema sa koeficijentima koje vaspitači imaju već osam godina.

Direktorka te ustanove Violeta Popović zahtevala je da joj se pitanja koja se odnose na koeficijenat zaposlenih pošalju na mejl, ali još nije odgovorila na njih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar