Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U Čačku, Ivanjici, Lučanima i Gornjem Milanovcu je stabilna epidemiološka situacija, ali je oprez neophodan, poručuju nadležni.

U čačanskoj bolnici je hospitalizovano 5 pacijenata, a u minulom danu njih dvoje je otpušteno na kućno lečenje.

U poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti pregledana su 22 lica sa simptomima i znacima kovid infekcije, od kojih je 18 prvih podaci su Radnog tima za praćenje epidemije.

Slična situacija je i u Ivanjici. Kako kažu nadležni u Domu zdravlja beleži se sve manji broj osoba koji imaju simptome koronavirusa. Od 10. marta u toj opštini do danas inficirano je ukupno 94 lica, pokazuju podaci čačanskog Zavoda za javno zdravlje.

U Gornjem Milanovcu 26 dana nije evidentiran nijedan slučaj kovida 19. Kako navode u tamošnjem Domu zdravlja povećan je broj prvih pregleda i kreće se u rasponu od 10 do 30 u poslednjih nekoliko dana. Na bolničkom lečenju nema nijednog pacijenta obolelog od koronavirusa.

U Lučanima, takođe, nema potvrđenih novoinficiranih. Za jedno lice se sumnja da je zaraženo, ali se čeka rezultat brisa.

Inače, od 10. marta do sada koronavirusom je inficirano 785 lica na području Moravičkog okruga.

„U pitanju je 36 Lučanaca, 94 žitelja Ivanjice, 134 Gornjomilanovčanina i 521 lice iz Čačka“, precizirao je direktor čačamskog Zavoda za javno zdravlje dr Aksentije Tošić.

Prema njegovim rečima broj preminulih je preko 50, ali se ne može sa sigurnošću tvrditi da su svi umrli od posledica zaraze kovidom 19.

„Imali smo slučajeve da se ljudi jave u nadležne zdravstvene ustanove i posle nekoliko sati nastupi smrtni ishod. Dakle nisu, nažalost, stigli da budu testirani iako su imali simptome koronavirusa. Mi smo počeli da sprovodimo opsežne analize dokumentacije koju posedujemo, tako da ćemo ih, kada završimo, prezentovati javnosti“, istakao je on.

Tošić je apelovao na sve da se pridržavaju preporučenih mera, peru ruke što češće, poštuju socijalnu distancau, nose maske i izbegavaju veće skupove.

„Iako je kod nas povoljna epidemiološka situacija, virus je u cirkulaciji, a u zemljama u regionu zaraza uzima maha pa moramo biti maksimalno oprezni“, zaključio je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar