čačak
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Za proteklih sedam dana na teritoriji Moravičkog okruga 37 republičkih i komunalnih ispektora izvršili su ukupno 366 inspekcijskih nadzora i u 11 slučajeva izrekli kazne za nepoštovanje propisanih mera, rekao je za Nova.rs, Slobodan Jolović, načelnik okruga.

„Najviše kontrola izvršeno je na području grada Čačka, ukupno 238, dok je šest nepravilnosti utvrđeno u trgovinskim i ugostiteljskim objektima“, rekao je Jolović.

On je dodao da je najmanje kontrola izvršeno u opštini Lučani – šest, ali da nije bilo nepravilnosti.

Napominjujući da su u toku kontrole pružanja usluga u ugostiteljstvu, koje obuhvataju prodaju hrane i pića u restoranima i kafićima, osim onih objekata koji imaju baštu, Jolović je podsetio da se ugostiteljske usluge mogu pružati samo na otvorenom delu objekta, s tim da i korisnici usluga i zaposleni moraju nositi zaštitne maske sve vreme boravka u objektu, da između stolova mora biti razmak od najmanje dva metra i da za stolom ne može sedeti više od pet osoba.

Smatra i da, uz poštovanje navedenih mera, nema razloga da ne rade ugostiteljski objekti, jer u vreme kad je dozvoljen rad u baštama i na otvorenom prostoru malo ko će da sedi u zatvorenom delu objekta.

Naglašava da je to njegov lični stav i da o svemu treba razmišljati i na drugačiji način, ali da to ne utiče na rad inspekcija koje svoj posao moraju obavljati krajnje profesionalno i obezbediti poštovanje propisanih mera.

Jolović ocenjuje da se oseća zamor kod građana, posebno onih koji obavljaju privredne delatnosti ali i korisnika njihovih usluga, te da nošenje maski i poštovanje propisanih mera predstavlja mnogima naviku ili veliko opterećenje.

„I kod inspektora se oseća zasićenje, jer, kako kaže, nakon ovolike medijske kampanje i izvršenih preko deset hiljada kontrola od početka godine samo na području Moravičkog okruga, sve pomalo gubi smisao. Građani treba da sami vode računa o svom zdravlju i okrenu se normalnom životu. A kultura življenja podrazumeva održavanje higijene, pranje ruku, fizičku distancu“, zaključio je sagovornik portala Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare