Kon: Nemoj da se iznenadite ako vas komunalci u bašti kazne

Društvo 11. apr. 202120:15
Podeli:
Predrag Kon
Predrag Kon Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da zaštitne maske treba nositi i u baštama kafića, dok se ne konzumira piće.

On je u emisiji „Osvrt“ na TV B92, rekao da je česta pojava da se preporuke shvataju kao neobavezne.

„O tome mora da se priča, ali mora da bude jasno ljudima. Mi smo još jednu stvar naučili, kada kažemo da je nešto preporučeno kao da im je rečeno da ne treba da se koristi, ovo je obaveza. Neka se niko ne iznenadi ako mu u bašti priđe komunalni milicajac i kazni“, naveo je Kon.

Dodao je i da je Srbija na pravom putu i da bez dileme „polako izlazi iz ove situacije“, kao i da zemlja trenutno dobro stoji zbog imunizacije.

Povodom otvaranja tržnih centara, Kon je naveo da medicinski deo Kriznog štaba nije bio za to da se oni otvore odmah sutra.

Kon je naveo da je u Srbiji zabeležen samo jedan slucaj tromboze od početka vakcinacije.

Kaže i da je uporedivanje tog broja sa brojem ljudi koji svakodnevno umire od posledica zaraze korona virusom – besmisleno.

„To je potpuno besmisleno upoređivati. Vi kada birate vakcinu birate zaštitu, a ako ne birate vakcinu birate zarazu“, rekao je epidemiolog.

Kon je objasnio i da je nemoguće da vakcina koja se bazira na mrtvom korona virusu zarazi osobu koja ju je primila.

„To je priča kao da li neko može da oživi mrtvog čoveka“, naveo je Kon.

Lekari preporučuju vakcinaciju trudnica, ali kako je rekao Kon, država ne može da stane iza toga, jer nema još dovoljno podataka.

Istakao je da će se te preporuke pojaviti vrlo brzo, jer je potrebno da se jedan deo vakciniše i da se na osnovu rezultata definišu preporuke.

„Ovako kada neko primi, preuzima isključivo odgovornost sam, kao i lekar“, zaključio je clan Kriznog štaba.

Komentari

Vaš komentar