Milan Mojsilović Foto:Ministarstvo odbrane

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović izjavio je večeras da je krajnji cilj da Vojska ima do kraja 2024. godine do 5.000 specijalaca, kako bi država mogla da odgovori na sve bezbednosne izazove i krize.

„Smatram da ovaj zadatak nije nimalo lak, očekujem brojne izazove, ali verujem da Vojska i „vrhovni komandant“ mogu to da realizuju“, rekao je Mojsilović u Dnevniku Radio-televizije Srbije.

On je potvrdio da je danas predsednik Aleksandar Vučić potpisao odluku o podizanju broja ratnog i mirnodopskog sastava Vojske, ali nije ulazio u detalje.

Porast specijalnih jedinica, objasnio je Mojsilović, odvijaće se u tri faze, od kojih je prva „nadogradnja“ postojećih specijalnih jedinica – 63. padobranske, 72. specijalne i bataljona na posebne namene „Kobre“, a u drugoj sledi formiranje nove tri jedinice, dok je u trećoj dogradnja postojeće tri izviđačke jedinice Kopnene vojske.

Mojsilović je najavio da će u sredu biti objavljen javni konkurs za prijem novih pripadnika na obudu za „specijalce“, a da će moći da konkurišu i oni koji nisu služili vojni rok, ali da će im obuka biti duža.

Odluka državnog rukovodstva je da nas materijalno podrži, da početna plata bude 200.000 dinara. Ispred nas je period od dve godine, ne možemo da specijalca dobijemo već sutra. Dobrog specijalca pravimo godinama, on je skup, naglasio je Mojsilović.

Ministar odbrane Miloš Vučević je najavio da će Vojska 5.000 specijalaca imati do kraje ove godine, na što su stručnjaci iz te oblasti upozorili da je nemoguće.

***

BONUS VIDEO – Domu vojske ne treba „novi sjaj“, već samo vratiti u prvobitno stanje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare