Foto: Nova.rs, Shutterstock

U Beogradu je ispred Predsedništva održan protest građana koji u 21. veku žive bez struje. Sa ovim problemom većina njih muku muči već godinama, a Ljubinka Romić je jedna od njih. Ona je prodala stan da bi na Ledinama sagradila kuću u kojoj bi mogli da žive njeni sinovi. Ipak, kuća i dalje stoji prazna jer u njoj nema struje, budući da još nije legalizovana, iako je zahtev za legalizaciju podnet.

„Od 1. novembra 2018. godine nemamo struju. Imam čak i papir da sam predala zahtev za struju. Dobijeno je zeleno svetlo, ali niko nije došao na lice mesta da mi struju priključi. Čekali su da platim, ovo je korumpirana država”, kaže Ljubinka za Nova.rs.

Što se tiče zahteva za legalizaciju kuće, ona kaže da je i on podnet, ali da se ništa ne dešava.

Pročitajte još:

„Prodala sam stan da bih napravila kuću za svoja dva sina jer oni u jednom stanu ne mogu da žive. Ne mogu da se ožene, a gde i decu da prave, a kuća mi četiri godine završena stoji prazna I u njoj niko ne može da živi jer nema struje. Ljudi se snalaze od komšija, ali ja nemam nijednog komšiju koji bi mi nešto tako učinio, svi su daleko”, dodaje Ljubinka.

Foto: Nova.rs

Ljubinka, međutim, nije jedina sa ovakvim problemom.

Radmila živi bez struje od 2015. godine, a zahtev za legalizaciju objekta predala je još 2018. godine.

„Sa tim postupkom se ništa ne dešava. Pod svećom i lampama živimo, potpuno smo bez struje. Institucijama smo se obraćali, ali kažu da ništa ne može bez legalizacije, a na to I dalje čekamo”, kaže ona za naš portal.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Katarina ovaj problem ima od 2017. godine.

„Ranije je po zakonu bilo da kuće i zgrade za koje je predat zahtev za legalizaciju mogu da dobiju priključak za struju. Sada opštine, iako je taj zahtev predat, neće da izdaju potvrdu, a ako nisi legalan, ne daju struju. A svi znamo da ima i zgrada ‘od juče’ sa strujom”, navodi ona za naš portal i ističe da ona od 2017. svim legalnim putevima pokušava da struju dobije, ali ne uspeva.

I ona je zahtev za legalizaciju predala, ali se ništa nije rešilo. Za struju se snalazi od komšija.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Kao i svi ostali. Komšije se, naravno, plaše. Mogu da dobiju kazne od 400.000-600.000 dinara za to što nam daju struju, jer će se to voditi kao da oni prodaju struju, a ne prodaju je nego nam pomažu”, kaže Katarina.

Predstavnici okupljenih građana primljeni su u Predsedništvo, ali konkretno rešenje nije ponuđeno. Kako je za Nova.rs rekao jedan od organizatora protesta Marko Stevanović, još jedan sastanak biće održan 26. januara, takođe u Predsedništvu. Biće pozvan i ministar građevinarstva Goran Vesić, a još uvek nije poznato da li će sastanku prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

BONUS VIDEO Kao nekad u 19. veku: Sa prvim vetrom ili kišom čačanska sela ostaju bez struje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare