Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, Shutterstock

Čačanka Kristina Kulašević je 7. novembra odvela bolesnu majku u službu Hitne pomoći zbog ogromnog bola u glavi i spuštenog desnog kapka. Sve što se od tada dešavalo predstavlja pravu agoniju, a epilog je to da je njena majka sada u komi i da se bori za život.

Prvo što su je, kako navodi, u čačanskoj bolnici pitali, je pitali zašto pacijentkinju nije odvela kod lekara opšte prakse, a bilo je 19 časova kada dom zdravlja više ne radi.

„Odgovorila sam da mojoj majci treba hitna, a ne opšta pomoć. Lekar je obavio pregled, pritisak je bio 200/110 dao joj injekciju. Uputio odmah kod neurologa“, objašnjava ona.

Pravo iz Hitne smo, navodi dalje u mejlu, otišli na neurologiju, gde nije postojao dežurni lekar.

„Sa neurologije otišli smo na Urgentno, doktorka dežurna mi nije dala da objasnim šta se dešava sa mamom. Već je drsko rekla da ćutim i ne stvaram paniku. Sa urgentnog je poslala na interno, lekar internista je dala početnu terapiju i vratila na urgentno“, kaže ona.

Čačak Dom zdravlja Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Šetajući sa odeljenja na odeljenje, mami nije bilo bolje ni malo. Dežurni lekar na Urgentom ju je zadržala na opservaciji 7. na 8. novembar.

Ujutru su se javili neurologu, koja ju je pregledala jako površno i dala uput za skener.

„Dobivši rezultat skenera, doktorka  joj je dala BEVIPLEX i pustila kući. Mami nije nikako bilo bolje. U subotu je otišla privatno kod očnog, koji je takođe mamu hitno uputio kod neurologa“, navodi dalje.

Sat vremena kasnije mama se javlja na privatan pregled, koji obavlja doktorka koja je bila i u bolnici 8.11. tekuće godone. Videvši je začudla se kako joj nije dobro i dala joj lek za otok i antibiotik. I predolžila magnetnu.

„U nedelju u 13h mama je dobila epi napad i hitno sanitetom prebačena u bolnicu. Primila ju je doktorka.  Drsko  je odgovorila na moje pitanje „Kako mi je mama“  – nikako i terala me da izađem napolje. Kako sam jedinica i nemam razloga da se bilo kome sklanjam ili ponizno obraćam (pošto su to lekari čačanski navikli) ostala sam u bolnici i telefonirala tražeći vezu da majku izbavim iz te ustanove“, objašnjava ona.

PROČITAJTE JOŠ

Mamu su lečili antibiotikom, i nisu znali šta je sa njom. Kada je blago došla sebi, mama se žalila na bol u rebrima.

„Skrenula sam pažnju da se povredila pri padu sigurno, snimili su je tek u utorak i konstativali da ima prelom rebara.  Moja mama je 15. novembra doživela infarkt srca i prebačena je na intenzivnu negu. U komi. Par sati kasnije sanitetom je prebačena za Beograd na Klinički centar. Gde je i dalje u komi, bori se za život. Tužbu ću podneti protiv bolnice i neurologa“, kaže Kristina.

Imam pitanje za sve, do kada će se čačansko i okolna groblja puniti i širiti greškama čačanskih lekara, zapitala je naša sugrađanka.

Upoznali smo nadležne u čačanskoj Bolnici sa njenim dopisom i pitali šta oni kažu na činjenice iznete u dopisu Kristine Kulašević.

„Pacijenti i njihove porodice koji smatraju da nisu ispoštovani svi postulati i medicinski protokoli lečenja tokom boravka u čačanskoj Opštoj Bolnici, imaju mogućnost žalbe u pisanom obliku. Tek po prijemu dokumenta u Upravu bolnice, pokreće se postupak kojim se utvrđuju sve okolnosti slučaja“, navode iz ove ustanove.

Obzirom da je u pitanju, događaj u kojem je učestvovalo nekoliko lekara naše ustanove, tek nakon prijema zvanične žalbe i ispitivanja okolnosti i utvrđivanja odgovornosti tokom lečenja, čačanska OB će izdati saopštenje, dodaju.

„Imajući u vidu da je u poslednjih godinu dana, znatno povećan broj pacijenata koji se leče na Neurološkom odeljenju, izražavamo nadu da postoji razumevanje sugrađana za napore lekara da svaki pacijent dobije adekvatno i pravovremeno lečenje“, navodi se u dopisu Opšte Bolnice u Čačku.

Kako smo nezvanično saznali, između porodice pomenute pacijentkinje i Bolnice tokom vikenda komunikacija je još više negativno eskalirala.

Jedno je sigurno, Opšta bolnica u Čačku nema dovoljan, čak ni minimalno dovoljan broj lekara i medicinskih tehničara i sestara potrebnih da brinu o zdravlju pacijenata u Moravičkom okrugu.

BONUS VIDEO: Čačak legalizuje objekat odborniku SNS-a koji je izgrađen bez ijedne dozvole

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare