Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs, Shutterstock

Čačak je u poslednje dve godine ostao bez četrdesetak lekara. Za poslednje dve godine iz čačanske bolnice i Doma zdravlja otišlo je skoro 40 lekara, što specijalista, što lekara opšte prakse, rekao je na konferenciji za štampu dr Aleksandar Radojević, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke. On je pozvao rukovodstvo bolnice da javno objavi kadrovski plan i koliko lekara nedostaje na svim pozicijama.

Aleksandar Radojević Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Pre 10 godina sam počeo da upozoravam na nedostatak kadrova i upozoravam da će se naše zdravstvo polako pretvoriti u kozmetički salon. To je postalo istina, jer smo samo za poslednje dve godine ostali bez 40 lekara. Podsećam da pet godina treba od sticanja diplome doktora medicine do sticanja diplome specijaliste bilo koje grane medicine. To je bila i tema 2012. godine kada sam tražio da se hitno revidiraju planovi i da se krene u zapošljavanje novih lekara, njihovo školovanje“, kazao je Radojević.

On je pozvao rukovodstvo bolnice da javno iznese kadrovski plan, kadrovski potencijal kojima bolnica raspolaže i koliko je neophodno zaposliti lekara  u opštoj praksi i uputiti na specijalističke studije.

„Ako se pravi Dom zdravlja u Ljubiću, ako se pravi plan izgradnje nove bolnice, a to ne bude pokriveno lekarama, sestrama i tehničarima džaba se troši novac. Apelujem da novo rukovodstvo bolnicie pod hitno zatraži da se zaposli dovoljan broj ljudi koji će raditi u bolnici. Kadrovski planovi postoje, ali se oni ne poštuju poslednjih 15 godina“, upozorio je dr Radojević.

Iako lokalno rukvodstvo poslednjih godina stalno ističe kako im je stalo do zdravstva, Grad Čačak ove godine nije izdvojio ni dinar za organizaciju stručnog skupa Dani dr Dragiše Mišovića. Ovog vikenda ponovo će se okupiti čačanski lekari i stručnjaci iz cele zemlje kako bi razmenili iskustva u radu i novinama u pojedinim oblastima medicine, ali su organizatori bili prinuđeni da sami pronađu finansije.

„Dolaze eminentni stručnjaci iz velikog broja oblasti sa najnovijim saznanjima koji sve to prezentuju kolegama koji rade u Čačku i okolini. To je jedan od retkih naučnih događaja koji se dešava u našem gradu. Za Dane Dragiše Mišovića grad nije zainteresovan s obzirom da ne učestvuje u organizaciji. Ni jedan jedini dinar nije izdvojen za taj događaj već su organizatori tražili sponzore. Ako postoje Disovi dani, Nadežde Petrović, mislim da je neverovatno da Dani Dragiše Mišovića budu izuzeti od gradskog interesovanja. Apelujem na gradske čelnike da se ova manifestacija ubuduće finansira iz budžeta grada jer predstavlja nešto čime Čačak treba da se ponosi“, rekao je Radojević.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar