kovid ambulanta koronavirus Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U vreme kada se u redovima po više sati čeka ispred kovid ambulanti, kada zaražene merimo hiljadama, teško je doći do pravog saveta za tretman kovid pacijenata. Nije lako pacijentima koji pod visokom temperaturom, malaksali stoje i čekaju na hladnoći, ali nije lako ni zdravstvenim radnicima koji dnevno treba da obave više desetina pregleda. Sve je više onih koji će, ukoliko im finansijske mogućnosti dozvole, zdravstvenu pomoć potražiti u privatnim odrdinacijama i klinikama. Jedna takva ordinacija iz Požarevca, u želji da pomogne svojim kolegama iz državnih domova zdravlja, objavila je svoj kovid protokol u kojem do detalja objašnjava korake u terapiji kovid pacijenata. Ovakav protokol do sada niste čuli od članova medicinskog Kriznog štaba.

Stavku po stavku, nižu se preporuke lekarima i pacijentima. Znamo da samoinicijativno uzimanje lekova i određivanje terapije na svoju ruku nije preporučljivo.

Ovaj protokol koji je objavila jedna privatna ordinacija iz Požarevca može da bude korisna smernica zdravstvenim radnicima i svima koji se bore sa koronom.

Ipak, treba imati na umu da je svaki slučaj poseban, i da uvek treba pratiti smernice lekara koji je upoznat sa slučajem.

MOJ COVID PROTOKOL
(da olakšamo domovima zdravlja)

1. Dexason tablete 2×1, sedam dana.
2. Andol ili Midol 300mg 1×1…

Posted by Ordinacija Zdravkovic on Понедељак, 23. новембар 2020.

 

kovid ambulanta koronavirus Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

MOJ COVID PROTOKOL

(da olakšamo domovima zdravlja)

1. Dexason tablete 2×1, sedam dana.
2. Andol ili Midol 300mg 1×1 (kod alergičnih na Aspirin može Plavix 75mg 1×1)

3. Antibiotik (Hemomycin tabl. 500mg, 1×1, šest dana, ili Fromilid Uno tabl. 500mg 1×1 sedam dana, ili Panklav tabl. 1.000mg, 2×1 pet do sedam dana);

4. Spuštanje svake temperature, agresivno, čak i ako je 37,1 (Paracetamol i Analgin naizmenično, po 2 tablete odjednom, na svaka 4 sata) – ako je neko alergičan na Analgin, umesto toga može Brufen ili Defrinol forte (400mg)

5. Probiotic ako se javi proliv,

6. Fluimucil šumeće tablete 600mg 1×1 ako postoji kašalj sa šlajmom, ili Levopront sirup 3×2 kašičice ili Omnitus ili Folkodin, ako je kašalj suv.

7. Mirovanje, minerali, vitamini (Cink, D vitamin…).

8. Pantoprazol ili Omeprol tablete ako pacijent ima osetljiv želudac, gastritis ili čir.

9. Olynth sprej ako je nos zapušen ili mnogo curi.

Sve na šta je pacijent alergičan ili mu organizam ne podnosi, ne uzimati – pitati farmaceuta za zamenu.

Tek 10-15 dana posle početka simptoma uraditi brzi test, jer je tek tada pouzdan, ali ni tada 100%. PCR test takođe ume da slaže. Ne testirati pacijente čim dobiju simptome.

Rendgen pluća na početku bolesti nije pouzdan, ume da bude lažno negativan (sprema se bronhopneumonija, ali nije još uvek krenula) i lažno pozitivan (uplašenim ili neiskusnim lekarima se priviđa sve i svašta, ili za svaki slučaj pišu kako vide nešto što se ne vidi). Hospitalizacija samo u slučaju pada saturacije, odnosno otežanog disanja i pogoršanja koje zahteva kiseoničku terapiju i intenzivni monitoring pacijenta.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sami svoji Krizni štabovi

U trenutku kada se epidemija razbuktava, dok danima čekamo na hitna zasedanja i mere Kriznog štaba, kada nam se preporučuje da svaka porodica bude svoj Krizni štab, osećamo se prepušteni sami sebi. Potrebni su nam konkreni saveti i protokoli koji bi umesto iz privatnih lekarskih ordinacija trebalo da stižu upravo iz medicinskog dela Kriznog štaba. Čini se da je stanje previše hitno i alarmantno da bi se javnosti predočile tako jasne i konkretne stvari.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare