Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Iako formalno zabranjeni, šetnje za “Evroprajd” i porodični skup gotovo sigurno će se održati u subotu. Policija nije dala zeleno svetlo, pa će organizatori sami morati da se postaraju za bezbednost prisutnih, što stvara zebnju da će ulice biti "divlje" i pune tenzija. Otvara se pitanje ko će zaštititi građane ukoliko dođe do sukoba, odnosno da li će Beograđani biti bezbedni u subotu. Hoćemo li moći slobodno da šetamo ili ćemo biti pušteni na milost i nemilost grupama koje već sada imaju ogromne antagonizme

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) donelo je odluku da se definitivno zabrani šetnja u okviru Evroprajda koja je planirala da se održi u subotu od 17 sati. Nakon toga reagovali su organizatori koji su poručili da će šetnje biti, bila policija sa njima ili ne. Ubrzo je zabranjen i kontraskup koji je trebalo da okupi građane koji se zalažu za porodične i tradicionalne vrednosti. MUP je rekao svoje, ali očigledno je šta misle i organizatori – šetnje će biti.

Takva odluka otvorila je pitanje da li će Beograd u subotu biti prepušten na milost i nemilost haosu na ulicama glavnog grada ili postoji “bekap” opcija za slučaj da bude tenzija i nasilja. Postavlja se pitanje da li su bezbedne majke sa decom koje budu u subotu šetale ili bilo koji građanin koji bude stavio novine “pod mišku” i krenuo na popodnevni espreso.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Jedan od organizatora “Evroprajda” Goran Miletić kaže za „Novu“ da će oni kao organizatori garantovati bezbednost građanima koji budu šetali u subotu, ali da ne može da tvrdi da će oni biti bezbedni u drugim delovima Beograda jer je to posao policije.

„Najpre moram da kaže da nije promenjena ruta šetnje. Postoji hipotetički opcija da se promeni ruta, ali u ovim momentima nismo odlučili da je menjamo. Šetnje će biti sigurno, a naša obaveza kao organizatora je da pripremimo interno obezbeđenje. Policija obezbeđuje spoljno, tj treba da nam pruži asistenciju, ali unutar skupa mi smo odgovorni”, kaže on u izjavi za “Novu”.

Goran Miletić, Europrajd Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Miletić navodi da po zakonu kao organizatori moraju da imaju interno obezbeđenje i dodaje da će građanima biti garantovana bezbednost.

“Kada uđete na naš skup tu ćete biti bezbedni, ali sve van tog skupa će biti posao policije, jer to nije naš posao. Naš skup je naša stvar”, podvlači on.

Na naše pitanje da li će majka sa detetom u subotu biti bezbedna ili neki drugi građanin koji bude na skupu, Miletić odgovara:

“Naravno da se garantuje bezbednost”, zaključuje naš sagovornik.

Pored šetnje za “Evroprajd” zabranjen je i kontraskup za porodične vrednosti i litije, ali po sudeći po najavama i on će biti održan. Jedan od neformalnih lidera pomenutih šetnji protesta i lider Dveri Boško Obradović kaže za “Novu” da neće biti nikakvih problema ukoliko MUP sprovede sopstvenu odluku o zabrani događaja, ali da ukoliko se “ na silu” ipak odobri šetnja, mora se očekivati reakcija tradicionalne Srbije.

“Ako MUP sprovede sopstvenu odluku o zabrani gej parade neće biti nikakve bezbednosnih problema. Sa druge strane, ako MUP pod pritiskom LGBT lobija, kao i EU i NATO komesara na silu odobri organizaciju, to će biti provokacija protiv većinske Srbije”, podvlači on i dodaje:

Boško Obradović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Onda se mora očekivati da će porodična i tradicionalna Srbija reagovati i da će biti novih šetnji, što predstavlja bezbednosti izazov. Mi ne možemo da se povlačimo pred LGBT propagandom koja prodire u sve pore društva”, naglasio je on.

Na naše pitanje da li će građani na ulicama biti bezbedni, Obradović ne odgovara eksplicitno da će bezbednost biti svima garantovana već napominje da je MUP dužan da sprovede sve potrebne mere.

Pukovnica policije u penziji Slavica Radovanović objašnjava za „Novu“ da će građani biti bezbedni u subotu gde god se našli u gradu.

Slavica Radovanović Foto: Medija Centar Beograd

„Svaki skup mora da bude prijavljen i u odnosu na to će reagovati nadležna policijska stanica na teritoriji gde je prijavljen skup, pa će se u skladu sa tim preduzeti određene radnje. Ako se proceni da će ozbiljno biti ugrožen javni red i mir, može se tražiti uključivanje dodatnih jedinica. Građani treba da budu spokojni, ne treba da se plaše da će biti prepušteni na milost ili nemilost bilo koje grupe koja se okuplja”, priča za „Novu“ Radovanović.

Ona dodaje će sigurno patrole biti na terenu tokom celog dana što ulazi u redovne aktivnosti pripadnika javnog reda i mira.

“U odnosu na situaciju snage se mogu pojačati, a u kom obimu, to zaista niko ne može da kaže. Još jednom napominjem građani treba da budu spokojni”, zaključuje naša sagovornica.

Od policije nismo dobili odgovor ko će garantovati bezbednost ako oni neće

Aleksandar Vulin i Anđelka Atanasković Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Budući da je skup u subotu formalno zabranjen, policija neće biti odgovorna ukoliko dođe do haosa i nasilja. Naravno, u pitanju je samo formalno tumačenje jer će policija morati da zaštiti građane ukoliko dođe do sukoba. Na naše pitanje da li će biti u pripravnosti u subotu i zaštite građane ukoliko skupovi budu održani (a hoće), odgovor iz MUP-a nismo dobili.

Dom omladine skandirao protiv Brnabić, izvikivano „bednice“

Samo nekoliko sati posle odluke o otkazivanju šetnje, u Domu omladine održana je konferencija posvećena ljudskim pravima, a jedan od gostiju bila je i premijerka Ana Brnabić koja se javno deklariše kao LGBT osoba. To je apsurd i bezobrazluk koji je isprovocirao Aleksandra Savića koji joj je izvukivao da je bednica.

„Ja sam njoj rekao – kako te nije sramota, uradi nešto. Ona je pogledala i nastavila da ignoriše, i onda sma se ja prodrao nemoćno – ‘bednice’. Setio sam se da joj otpevam „Drugarice, lažljivice“, tako se zvalo i otvoreno pismo koje smo pre nekoliko godina poslali premijerki“, naveo je on.

Bonus video: Brnabić u Domu omladine – Evroprajd

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare