Mobing i strah u školi „Bora Stanković“ u Jelašnici

Podeli:
Foto: USPRS

U želji da zaštitimo naše kolege i u nadi da ćemo uspeti da vratimo novog v.d. direktora u zakonske okvire, organizovali smo i štrajk upozorenja u školi, ali nažalost jedino što smo dobili su kaznene mere i nova otpuštanja. Ovim putem želim da se obratim i republičkom inspektoru i ministru prosvete i da ih pozovem da nam pomognu i da nas zaštite, izjavio je Nikola Mihajlović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Osnovne škole "Bora Stanković“ u Jelašnici, kod Surdulice.

„Tražimo da se i zaposleni i đaci u našoj školi osećaju bezbedno. Tražimo da se poštuju zakoni i da se zaustavi mobing, maltretiranje i zastrašivanje. Ova situacija nanosi veliku štetu zaposlenima, ali i njihovim porodicama, a pre svega učenicima. Učenici su ti koji trpe najveću štetu i moramo da se zapitamo kakav im primer dajemo, koju poruku im šaljemo i kojim životnim vrednostima ih učimo“, rekao je Nikola Mihajlović.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) organizovala je danas konferenciju za medije na temu mobinga, atmosfere straha i disciplinskih postupaka u Osnovnoj školi „Bora Stanković“ u Jelašnici.

Osim Nikole Mihajlovića, medijima se obratio i Dušan Mladenović, predsednik USPRS Vranje i Dragana Lazić, predsednica USPRS Leskovac.

Problemi su se, kako se navodi, javili nakon što je v.d. direktor OŠ „Bora Stanković“ u Jelašnici, opština Surdulica, Miloš Stojanović, protivzakonito poništio odavno završen konkurs za radna mesta i ugovore zaposlenih na neodređeno, a protiv onih koji su se zakonskim štrajkom upozorenja pobunili pokrenuo je disciplinski postupak.

„Od kada je postavljen na mesto v.d. direktora gospodin Stojanović nije sproveo nijednu odluku školskog odbora i nastavlja sa bahatim, svojevoljnim i protivzakonitim ponašanjem. U školi vlada atmosfera straha i nezadovoljctva, međuljudski odnosi u kolektivu su ozbiljno narušeni. Na upražnjena radna mesta u školi ne zbrinjavaju se radom u školi dokazani ljudi, već se dovode nova nestručna lica. Zaposleni su izloženi pritiscima i ucenama kako ne bi dobili otkaze. Veliki broj njih je već ostao bez posla, a one koji se pobune očekuju disciplinski postupci“, ističe se u saopštenju sindikata.

Miloš Stojanović je, kako se navodi, zauzeo direktorsku funkciju nakon što je krajem avgusta neosnovano i po hitnom postupku smenjen bivši direktor Zoran Petković.

„U roku od samo tri meseca u vreme pandemije i školskih raspusta smenjeno je čak pet direktora osnovnih i srednjih škola u Surdulici. Sve je počelo kada je tokom trajanja završnih ispita smenjen direktor OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Vladica Nikolić. Ubrzo nakon toga smenjena je i direktorka Doma učenika srenjih škola u Surdulici, Maja Mitić. Usledilo je razrešenje dužnosti direktora Vladice Gavrilova iz poljoprivredno-šumarske škole „Josif Pančić“ i Danila Bulatovića, direktora OŠ „Vuk Karadžić“. Svima njima je poslata vanredna prosvetna inspekcija iz Beograda koja je došla na osnovu anonimnih prijava u Ministarstvu prosvete, a kako bi ispitala rad direktora“, navodi se u saopštenju sindikata USPRS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar