Probijen rok za rekonstrukciju osnovne škole u Zaječaru

Društvo 10. okt. 202000:46
Podeli:
Ilustracija Foto: Shutterstock

Rekonstrukcija osnovne škole "Hajduk Veljko" u Zaječaru otpočela je u septembru prošle godine, ali iako je prvobitni rok za završetak radova 180 dana istekao, posao još uvek nije priveden kraju.

Radovi na rekonstrukciji osnovne škole „Hajduk Vejko“ otpočeli su prošle godine, septembra meseca. Rok za izvođenje građevinskih radova previđen ugovorom je 180 dana, a kašnjenu su kumovale nepreviđene okolnosti, kao i epidemija koronavirusa, prenosi Glas Zaječara.

Radove na rekonstrukciji škole juna ove godine obišla je i premijerka Ana Brnabić, a tokom avgusta gradonačelnik Ničić najavio je da očekuje da će radovi biti privedeni sredinom septembra.

Tom prilikom Ničić je rekao: „Kao što znate radovi užasno kasne, ali ne mogu zbog toga da krivim ni izvođeče, a ni Kancelariju za javna ulaganja Vlade Republike Srbije, koja je finansijer najvećeg dela radova. Prilike su bile takve i oko kovida i oko onoga što samo zatekli u školi“.

Tom prilikom Ničić je podsetio da je, zbog stanja u kome se nalazila ploča, naknadno tražena saglasnost za dodatne radove.

„Saglasnost se čekala preko dva meseca, da bi se ploča učvrstila čeličnim gredama. Sada imamo jednu sigurnu školu. Izlivena je nova ploča na prvom spratu. Zadovoljan sam“, rekao je Ničić.

Jedan deo roditelja, iako pozdravljaju rekonstrukciju škole i smatraju da je zaista bila neophodna, nisu zadovoljni ovakvim stanjem stvari, kao i činjenicom da data obećanja nisu ispunjena.

„Renoviranje škole otpočelo je još prošle godine, od tada se mi kao roditelji, a i sama deca, susrećemo sa raznim problemima. U početku nam je rečeno da renoviranje škole neće uticati na to da deca pohađaju nastavu u istoj, da bi nam kasnije direktorka kazala da je previše opasno da deca budu u školi dok se radovi budu odvijali. Ne razumem zašto se sa radovima nije otpočelo za vreme letnjeg raspusta, no nema veze. Svi mi roditelji morali smo da potpišemo da deca pohađaju nastavu u drugim školama. Deca uzrasta od I do IV razreda pohađaju nastavu u školi Đura Jakšić, i to samo u popodnevnim časovma. To je veoma nezgodno i za nas roditelje i za samu decu, pogotovu u zimskom periodu, kada je dan kraći i mrak pada već u 16 časova“, kaže jedna od majki koja je insistirala da ostane anonimna.

Roditeljima je rečeno i da će deca imati prevoz do škole.

„Deca koja su nastavu pohađala u Đuri, dakle mališani uzrasta od I do IV, nisu koristila taj prevoz, jer jednostavno prevo ne može da se uskladi sa početkom i završetkom nastave. Iz gradske uprave su kazali da linijski prevoz mogu da koriste svi, ali izgleda da nisu imali uvid u to da se mališani u satnicu prevoza nisu uklapali. Gradski prevoz su mogli da koriste samo učenici od V do VIII razreda, i to zato što su bili primorani da nastavu pohađaju u srednjoškolskom centru“, nastavlja dalje majka učenika osnovne škole „Hajduk Veljko“.

Veliku poteškoću predstavlja upravo činjenica da se nastava odvija uvek u popodnevnoj smeni, pa roditelji koji rade i ne stižu da prate napredak svoje dece, ni da sa njima provode vreme.

„Najnezgodnije je to što su smene samo popodnevne, tako da mi decu bukvalno i ne viđamo, a kamoli da učimo sa njima ili da pratimo njihov rad. Takođe, veliki problem je i činjenica da u ulici Crvene armije pešački prelazi nisu propisno obeleženi, pa strahujemo za bezbednost dece svakodnevno. To je ulica u kojoj se odvija teški teretni saobraćaj, nema semafora, nema usporivača brzine. Kako da ne brinemo? U Zaječaru gotovo svakodnevno bude i nekoliko saobraćajnih nezgoda“, dodaje zabrinuta majka.

Prema poslednjim najavama, radove je trebalo završiti do 25. septembra, ali se i ovo obećanje izjalovilo, na veliko nezadovoljstvo roditelja.

„Obećanje, ludom radovanje. Kažu da će radovi uskoro biti gotovi, ne vidim kako bi to moglo da se desi, osim ako neko čarobnim štapićem ne dođe i reši problem“, zaključila je nezadovoljna majka.

Projekat rekonstrukcije vredan 245 miliona dinara realizuje grupa izvođača okupljena oko „Tončev gradnje“, koja je bila zadužena i za rekonstrukciju osnovne škole „Ljubica Radosavljević Nada“.

Prema rečima Vladislava Tončeva, tokom rekonstrukcije osnovne škole „Hajduk Veljko“ korišćeni su najsavremeniji materijali.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar