Foto:Zoran Lončarević

Dvadesttrogodišnji Ivanjičanin koji je istovremeno oboleo od korone i mišje groznice otpušten je na kućno lečenje, rečeno je portalu Nova.rs u Opštoj bolnici Čačak.

Prema rečima našeg sagovornika iz ove zdravstvene ustanove, on je imao simptome opšte slabosti, visoku temperaturu i malaksalost.

„Bili smo jako zabrinuti za njegovo stanje, jer je analizom krvi utvrđeno da je u isto vreme bio zaražen kovidom 19, ali i mišijom groznicom. Međutim, primao je neophodne terapije na koju je odlično odreagovao i, na svu sreću, sve se završilo dobro“, kaže izvor Nova.rs iz čačanske bolnice.

Ova zarazna bolest se prenosi na ljude sa pacova i miševa, najčešće izlučevinama ovih životinja, ali i konzumiranjem zaražene vode i hrane. Vrlo često napada bubrege pa postoji velika mogućnost pojave urinarnih tegoba.

Iz čačanskog Zavoda za javno zdravlje apeluju da se redovno sprovodi deratizacija ukoliko se ukaže potreba zbog pojave ovih glodara, održava higijena ruku i hrana čuva van domašaja miševa.

Poslednji slučaj zaraze mišjom groznicom u Ivanjici zabeležen je 2019. godine. Kako nam je rečeno u ivanjičkom Domu zdravlja klimatski uslovi samog područja pogoduju pojavi velikog broja glodara, a samim tim i bolesti koju izazivaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar