Stefan Đorđević Foto: N1

Stefan Đorđević, iz Krovne organizacije mladih Srbije, izjavio je da je položaj mladih u Srbiji zabrinjavajuć, a da je glavni problem "nekvalitetan život koji vode u ovom društvu". On je govorio o istraživanju položaja mladih, koje je rađeno od maja do juna ove godine, na uzorku od 1.219 ispitanika od 15 do 30 godina.

„Mladi su nam poručili da osećaju jednu vrstu isključenosti i da ne utiču na procese donošenja političkih odluka. Takođe, nastavljen je trend pada poverenja u institucije, pa možemo da kažemo da mladi izrazito ne veruju u njih. Još manje veruju u političare, predstavnike, i one koji vode te institucije. Upozorili su nas i na loš položaj koji imaju na tržištu rada. Teško dolaze do posla, a i kada rade, rade ispod minimuma standarda i onoga što je potrebno za jedan pristojan život“, naveo je Đorđević.

On je upozorio da mladi u velikom procentu žele da odu iz Srbije, i dodao da nisu zadovoljni ni obrazovnim sistemom.

„Znaju da to što studiraju neće imati prednost prilikom zapošljavanja, nego su partijska knjižica i porodična poznanstva važniji od znanja koja stiču. Upozorili su nas i na sistem vrednosti koji smatraju važnim. Većina mladih je diskriminisana, čak 60 posto je na svojoj koži osetilo neku vrstu diskriminacije. Sa tim raste i procenat mladih koji smatra da upotreba nasilja može biti opravdan“, kazao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, potrebe mladih se drastično razlikuju po regionima u Srbiji.

„Mladi iz Beograda i Vojvodine imaju mnogo manje problema sa zapošljavanjem, za razliku od mladih iz ostalih krajeva“, istakao je on.

Đorđević je naglasio da istraživanja koja se rade pokazuju da iz godine u godinu postoje isti problemi, a da se odgovori mladih gotovo uopšte ne razlikuju.

„Statistike su alarmantne, na neki način poražavajuće, i beležimo stalno negativne trendove i tendencije“, naglasio je on.

Podsetio je da se za mlade izdvajaju veoma malo sredstva iz budžeta Srbije kao i da je veliki procenat mnogih opština koje uopšte ne izdvajaju budžetska sredstva za mladu populaciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar