Mitropolit Joanikije
Mitropolit Joanikije Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

"Vaš povratak bio je veličanstven, nešto najlepše i najuzvišenije što se dogodilo posle stradanja '99", ovim se rečima mitropolit Joanikije obratio Srbima u Osojanu.

Na današnji dan pre dve decenije, vratili su se prvi meštani u ovo metohijsko mesto. Od tada ih je tokom godina redovno obilazio mitropolit Amfilohije kojeg je doskorašnji vladika budimljansko-nikšićki i nasledio i kojem je u Osojanu posvećen upravo završeni „Đedov sabor“.

Mitropolit Joanikije, koji je bio u pratnji starog mitropolita, u besedi na saboru u osojanskoj crkvi, prisetio se tih dana:

“Bili ste u šatorima, gde ste se smrzavali do duboko u jesen. Sve vam je to bilo slatko jer ste bili svoji na svome, na naslednoj zemlji – koju ste nasledili od svojih predaka, ali i pored grobova vaših milih i dragih i ove Svetinje koju ste kasnije obnovili“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Zahvalio se svim darodavcima a posebno španskim oficirima i vojnicima KFOR-a koji su, kako je ocenio, iskreno podržali povratak.

Ipak, zna da su za povratnike bili presudni složnost i vera:

“Imali ste slogu i znali ste šta činite, gde se vraćate i koji je smisao tog povratka. Zato je dostojno što obeležavate ovaj divni jubilej. Posle 20 godina, hvala Bogu, ovde imate jaku zajednicu, školu i bolnicu, i sveštenika, i svoju crkvu. I ovo je velika nada za naš opstanak na КiM”.

Kaže da je njihov povratak „delo za pamćenje“.

„Za istoriju, za poeziju i zato ga treba obeležiti. Nije vam bilo lako, bilo je potresno. Ali i kada ste se vratili, iako niste imali krova nad glavom, vi ste pevali i bili radosni. I da ostanete u toj i takvoj radosti, ako Bog da. Vaša zajednica živi punim životom i možete biti primer drugima. Vaš povratak nije bio bez smisla i značaja jer vidimo da se ceo naš narod polako vraća КiM.

U Osojanu je završen trodnevni „Đedov sabor“, posvećen obeležavanju jubileja povratka i samom počivšem mitropolitu.

Liturgiju u crkvi Svetog arhangela Gavrila služili su mitropolit i vladika raško-prizrenski Teodosije.

Upravo je prvu liturgiju odmah po povratku prvih meštana služio mitropolit Amffilohije sa monahinjama obližnje Pećke Patrijaršije.

Mitropolit Amfilohije, koji je posebno bio vezan za Metohiju, ali i povratnici za njega, prisutniji je nego ikada, sada kaže novi mitropolit.

„Video je tajnu kosovskog vekovnog raspeća, ali i njegov smisao“, kazao je Joanikije, dodajući da povratnici čuvaju ono što je njihovo, poštujući druge.

Inače, pokrenuta je i inicijativa da jedna od ustanova u Osojanu ponese ime Mitropolita Amfilohija.

Osojane predstavlja jedan od retkih primera uspešnog povratka Srba u Metohiju. U Osojansku dolinu se od 2001. godine vratilo oko 350 Srba, a u ovom selu danas živi i oko osamdesetoro dece. Pre rata živelo je više od 8,000 ljudi, a prvi povratnici živeli su pod šatorima UNHRC, nakon dve godine kolektivnog smeštaja u centralnoj Srbiji. Tokom godina obnovile su se porušene ustanove i kuće.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar