Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Posle teksta Nova.rs i ispovesti korisnika parkig usluge u Užicu, koji je kažnjen posle potpisivanja ugovora i neprihvatanja njegove sugestije od strane davaoca usluge, za pojašnjenje smo se obratili nadležnima. Sam sadržaj ugovora, prema njihovim mišljenju, ipak nije ispravan, pa je njegovo tumačenja od strane korisnika na kraju ipak prihvaćeno. Rekli su nam da je korisnik bio u pravu i da ća odustati od potraživanja novčane naknade. Dobra vest je da će se, u ovom javnom preduzeću, kako su obećali, ubuduće raditi na unapređenju kvaliteta usluge i odnosa prema krajnjim korisnicima

Ako na Ugovoru piše dan ali i vreme zaključenja, ali i i to da on stupa na snagu od trenutka zaključenja, zbog čega je korisniku napisana kazna, više od sat vremena kasnije i zbog čega je period pružanja usluge naznačen od idućeg dana, pitali smo rukovodioca Parking servis, radne jedinice JKP „Bioktoš“ Užice. Kaže da je to bilo pravilo i da ono svakako nije dobro ukoliko ne ide u prilog korisniku.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

„Korisniku je prethodni ugovor bio istekao tri dana ranije. Mi šaljemo poruku korisniku nedelju dana ranije, upravo da se ugovor produži na vreme. Ugovor naznačavamo od narednog dana jer su kontrolori od sedam ujutru na terenu. Mi, dok se oni ne vrati sa terena, ne možemo da znamo da li je korisniku napisana dnevna karta, ili kako se češće zove kazna. U tom slučaju se desilo da je korisnik potpisao ugovor, nije usmeno obavešten da ugovor važi od sutra a kontrolor ga je tog dana evidentirao“, prvo je objašnjenje rukovodioca Parking servisa Milana Kovačevića.

Milan Kovačević Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Ugovor ne mora biti produžen narednog dana od isteka prethodnog, jer korisniku možda jedan period nije potreban parking i nema obavezu da plaća uslugu koju ne koristi, pa nam objašnjenje nije bolo dovoljno. Osnovno pitanje je kako je moguće da na obrascu ugovora piše da on stupa na snagu od trenutka potpisivanja a tumačenje njegove važnosti u Parking servsu je od idućeg dana, iako to nigde ne piše?

PROČITAJTE JOŠ

„Mi smo dobili takav tipski ugovor kada smo krenuli sa SMS naplatom. Tačno je da je on u neskladu i da se naše nepisano pravilo, da ugovor stupa na snagu od idućeg dana, ne slaže sa onim što u ugovoru piše. To ćemo izmeniti, nismo imali ovakav slučaj, ali je sugestija na mestu i gledaćemo da ugovor drugačije koncipiramo“, dodaje Kovačević.

Kada bi u ugovoru pisalo da on važi od datuma kojim počinje period korišćenja usluge, onda bi on i u ovom slučaju bio u potpunosti ispravan. Pošto piše da važi od trenutka potpisivanja, što je u ovom slučaju  bilo 10:25, kažnjavanje u 11:40 nikako nije u skladu sa ugovorom. Da ugovor nije usklađen sa uslugom i da je korisnik u ovom slučaju bio u pravu, misli i direktora JKP „Bioktoš“ Olivera Ristanovića. 

„Ovako koncipiran ugovor stvarno zbunjuje, i moraju se uzeti u obzir navodi korisnika koji su jasni a to je da ugovor stupa na snagu od trenutka potpisivanja. U ovom slučaju je  jasno da je korismšnik uplatio parking pre kažnjavanja. Datum za period može biti i drugačiji ali u tom slučaju ne može pisati da on ugovor stupa na snagu trenutkom potpisivanja. Ono, na šta se pre svega mora staviti akcenat je odnos i ponašanje prema korisniku, jer je on krajnji korisnik a mi smo u obavezi da poštujemo njegova prava i sugestije“, zaključio je Ristanović.

Upravo je neprimeren odnos i nepoštovanje njegovih navoda,  bio osnovni razlog reakcije korisnika koji se našao u problemu, a ne iznos koji bi eventualno platio. Korisnici usluge parkinga u Užicu, s mukam nalaze slobodno parking mesto na parkinzima i neretko plaćaju i kazne za nepropisno parkiranje. Pored nedostatka parking mesta, i malih prostora gde se često dešavaju oštećenja vozila, zameraju i na neuređenim parkinzima na kojima se često nalazi staklo i druge vrste otpada, što negativno utiče na opšti utisak odnosa davaoca prema korisniku usluge. 

BONUS VIDEO:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar