Foto: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ nr

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević razgovarala je sa šefom Misije OEBS u Srbiji Janom Bratuom o nastavku podrške reformama koje Srbija sprovodi u oblasti vladavine prava, a posebno o pravosudnoj reformi i "jačanju medijskih sloboda".

Kako se navodi u saopštenju, oni su razgovarali o medijskim slobodama nakon usvojenih zakona o javnom informisanju i medijima i o elektronskim medijima, a pre svega o donošenju podzakonskih akata i o njihovom sprovođenju.

Sagovornici su se saglasili da će se time medijska scena dodatno regulisati, u skladu sa najvišim standardima članica Evropske unije i Saveta Evrope, kao i OEBS-a.

Bratu je izjavio da je usvajanjem medijskih zakona načinjen veliki napredak u sprovođenju Medijske strategije, kao i da kredibilni regulatorni okvir ostaje ključan za funkcionisanje medijske scene u Srbiji, navodi se u saopštenju.

On je izrazio spremnost OEBS da i dalje podržava proces reformi u medijskoj sferi, dok ne budu ostvareni svi ciljevi Medijske strategije.

Miščević je obavestila Bratua o prioritenim aktivnostima u procesu evropske integracije u narednom periodu, kao što je procena dostignutosti prelaznih merila u poglavljima 23 i 24.

Ona je rekla da Ministarstvo za evropske integracije radi na pripremi sveobuhvatnih aktivnosti kako da do 2030. Srbija bude spremna da prihvati obaveze iz članstva u EU, posebno na planu zakonodavnog usklađivanja, zatim programiranja i upravljanja sredstvima iz EU fondova, uz izradu Plana razvoja države.

Miščević je naglasila da sve te aktivnosti mora da prati i otvorena javna debata, u kojoj će učestvovati svi delovi društva, kako bismo skupa iskoristili političku volju koja postoji u EU za ubrzanim proširenjem Unije.

Miščević i Bratu razgovarali su i o programima i projektima koje OEBS sprovodi u Srbiji i regionu.

Posebno su se saglasili da se Ministarstvo za evropske integracije uključi u program profesionalne prakse za mlade iz južne i jugozapadne Srbije, koji u našoj državi sprovodi ova međunarodna organizacija.

BONUS VIDEO: Željko Bodrožić i Teodora Ćurčić o novim medijskim zakonima i starim problemima: Vlast želi potpunu kontrolu nad medijima!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare