minja matić lečenje dece
Foto: Privatna arhiva

Srbijom je juče, kao grom, odjeknula vest da je prikupljen novac za lečenje male Minje koja boluje od spinalne mišićne atrofije (SMA). Roditelji ove jednogodišnje devojčice ni danas ne mogu da veruju da je došao kraj strahovima od astronomske sume i strepnjama da li će novac biti prikupljen na vreme. Ipak, svesni činjenice da je novac za lek obezbeđen, oni su se još jednom zahvalili donatorima za svaki dinar koji je uplaćen na Minjin račun i pozvali sve pojedince i udruženja, koji su u narednom periodu planirali akcije za Minju, da novac preusmere na račun malog Olivera, koji takođe boluje od iste bolesti.

„Kao da sanjamo, još uvek nismo svesni da smo uspeli da prikupimo novac. Ovo je uspeh cele Srbije koja se ujedinila da nam pomogne. Srećni smo, hvala svima“,  u dahu i sa olakšanjem nam kaže Minjina majka Živka.

Međutim, ona se odmah po saznanju da je novac za Minjino lečenje obezbeđen, oglasila na društvenim mrežama i pozvala sve organizatore humanitarnih akcija za Minju, da novac uplate na Oliverov račun.

„Naša želja, kao roditelja Minje, je da nastavimo svi zajedno borbu za Minjinog saborca u životu, drugara Olija. Ovim putem želimo da vas zamolimo da sve licitacije, kutije, kao i bazare koji su bili namenjeni za našu Minju preusmerite za Olivera. Mi smo uspeli zahvaljujući svima vama, zato sada želimo da još jednom pokažemo koliko srce imamo. Oliver čeka na nas. Podržimo i spasimo još jedan život“’ napisala je Minjina mama.

Naša želja, kao roditelja Minje, je da nastavimo svi zajedno borbu za Minjinog saborca u životu, drugara Olija. Ovim…

Posted by Za Minjinu šansu on Четвртак, 10. децембар 2020.

 

Minjina majka Živka, za Nova.rs kaže da je „jedno teško oboljenje ujedinilo celu Srbiju“, ali i da je ta ista bolest, zauvek povezala porodice obolele dece, koje su u najtežim trenucima, jedne drugima često bile najčvršća podrška i oslonac.

Zbog toga Minjina majka, apeluje na sve pojedince i organizacije da i dalje nastave sa humanitarnim akcijama, kako bi i Oliver dobio svoju šansu.

„Akcija za našu Minju trajala je četiri meseca. Možda to nekome i ne izgleda kao dug period, ali je to nama bila večnost. Strepite svaki dan, ležete i budite se samo sa jednom željom – da vaše dete što pre dobije lek. Znam kako se sada osećaju Oliverovi roditelji i roditelji druge bolesne dece. Zbog toga molim sve ljude da novac iz Minjinih kutija uplate na Oliverov račun, da prvo skupimo novac za njega, a onda i za drugu decu“, pozvala je Minjina majka.

Foto: Privatna arhiva

 

Porodica Matić, posle prvobitnog šoka od iznenadnih vesti o prikupljenom novcu, sada ubrzano priprema svu potrebnu dokumentaciju za odlazak u Ameriku na lečenje. Minjinu zdravstvenu dokumentaciju već su poslali klinici u Los Anđelesu od koje uskoro očekuju povratne informacije. Pojašnjavaju da je Minjino stanje trenutno stabilno i da spremno čekaju trenutak kada će sve procedure oko putovanja biti završene.

Minja će u Americi biti podvrgnuta genskoj terapiji najskupljim lekom na svetu – Zolgensma, koji košta neverovatnih 2,4 miliona dolara.

Ovu terapiju, početkom septembra, na klinici u Los Anđelesu dobila je Sofija Markuljevič (1) za koju je cela Srbija, takođe, prikupljala novac. Novac je u međuvremenu prikupljen za još troje dece kojima je to jedina nada u skupoj genskoj terapiji.

Građani Srbije su slanjem SMS poruka, postavljanjem humanitarnih kutija, organizovanjem licitacija, bazara i drugih humanitarnih događaja, prikupili preko sedam miliona dolara i obezbedili novac za lečenje Lane Jovanović, Anike Manić i Minje Matić.

Od spinalne mišićne atrofije boluje i jednogodišnji Oliver Pal Gajodi, koji takođe očekuje pomoć svih nas.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare