besplatna letnja škola programiranja Foto:ministarstvo prosvete

Forum beogradskih gimnazija pozvao je danas Ministarstvo prosvete da sistemski regulište načine uštede električne energije, a u skladu sa potrebom da se u uslovima energetske nestabilnosti vodi računa o njenom trošenju.

Kako navide iz FBG, tokom jučerašnjeg dana Ministarstvo prosvete je prosledilo školama dopis Ministarstva rudarstva i energetike kojim se zahteva povećana pažnja u cilju uštede električne energije, kako bi se sprečili problemi u redovnom snabdevanju struje, piše Danas.

“Forum beogradskih gimnazija očekuje od Ministarstva prosvete da ovom problemu pristupi sistemski, umesto što će, kako nam deluje odgovornost biti prebačena na škole, zaposlene i direktore. Ako nas je korona iznenadila i zatekla nespremne, očekujemo od ministra prosvete da ovom problemu, za koji znamo već više meseci, pristupi krajnje ozbiljno”, naveli su iz FBG.

Taj sindikat smatra da kalendar obrazovno – vaspitnog rada za ovu školsku godinu nije prilagođen aktuelnoj energetskoj situaciji.
“Paradoks je da je, u uslovima otežanog snabdevanja energenata, prilikom planiranja kalendara ove školske godine skraćen zimski raspust srednjoškolcima, zbog čega će učenici boraviti u školi tokom najjačeg zimskog talasa, što podrazumeva i veću potrošnju energenata. Osim toga, smatramo da je potrebno doneti i druge odluke koje bi doprinele većoj uštedi energenata”, kažu u FBG.

Kalendar obrazovno-vaspitnog rada produžavanjem zimskog rasputa i njegovim pomeranjem na drugu polovinu januara do polovine februara uz manji broj dana prolećnog raspusta. Takođe predlaže da se časovi skrate sa 45 na 40 minuta, čime će se skratiti boravak dece u školama za ukupno jedan sat i deset minuta, te da časovi traju po 30 minuta tokom najhladnijeg perioda godine.

“Forum beogradskih gimnazija razume i podržava predloge za mere štednje, ali smatramo da su nam osim pojedinačnih rešenja na nivou škola, potrebna i sistemska rešenja koja podarazumevaju odgovornost onih koji rukovode sektorom obrazovanja”, poručili su iz ovog sindikata.

Bonus video: Skuplja struja, koliko je potonuo EPS

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar