Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC/

"Obrazovni sistem obezbeđuje i nudi versku nastavu i građansko vaspitanje kao dva izborna predmeta sa istim statusom. Pravo roditelja i učenika je da odaberu jedan od ova dva izborna predmeta. Tu odluku ne donose ni direktori, niti zaposleni u školi", kažu za Danas u Ministarstvu prosvete.

Povodom navoda patrijarha SPC Porfirija da direktori više osnovnih i srednjih škola svesno obeshrabruju, pa čak i sprečavaju učenike i roditelje da se opredele za versku nastavu, iz Ministarstva poručuju da će postupati u skladu sa nadležnostima „ukoliko postoje određena saznanja i dokazi koji ukazuju na ponašanje pojedinaca koji narušavaju i dovode u pitanje ravnopravnost ova dva predmeta, kao i pravo roditelja i učenika da odlučuju o izboru predmeta“.

„Smatramo važnim što učenici imaju pravo da uče o pravim vrednostima kroz izborne predmete koji podstiču osećaj suživota, tolerancije, uvažavanja, saradnje i ljubavi, a naš fokus je da se obezbedi najkvalitetnija moguća nastava i jednaki uslovi za svu decu“, kažu u Ministarstvu prosvete.

Iz tog ministarstva nisu odgovorili na pitanje Danasa šta je urađeno nakon što su im se krajem prošle godine obratili predstavnici svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica sa nizom predloga kako da se reše problemi u vezi sa izvođenjem verske nastave u školama i statusom veroučitelja.

BONUS VIDEO Patrijarh „ljut“ na prosvetare zbog veronauke

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)