Foto: N1, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Neverica i iznenađenje. To su prve reakcije više direktora škola koje su novinari pitali da prokomentarišu objavu patrijarha SPC Porfirija, koji je na svojim profilima na društvenim mrežama napisao da je „veoma razočaran“ informacijom da direktori više osnovnih i srednjih škola u Srbiji svesno obeshrabruju i čak sprečavaju učenike i roditelje da se opredele za versku nastavu.

I oni koji su pristali pod imenom i prezimenom da govore za medije i oni koji su molili da ih novinari ne pominju kažu da nikad nisu čuli da njihove kolege na bilo koji način utiču na učenike da biraju versku nastavu ili građansko vaspitanje, te da direktori i nemaju takvu moć.

Neprijatno su iznenađeni patrijarhovim rečima da će se „posavetovati sa braćom arhijerejima i predstavnicima drugih crkava da li da javno objave imena direktora i škola koje na takav način diskriminišu sopstvene učenike“.

Da li to patrijarh najavljuje spiskove nepodobnih direktora škola, odakle mu informacije da se u školama tako nešto događa i da li iza svega stoje pojedinci koji se bore za svoj status pa patrijarhu prenose netačne i nepotpune informacije, samo su neka od pitanja koja se nameću.

„Poštujem parijarha, ali su ovo teške reči. U životu nisam ni čuo, ni video da neki direktor utiče na učenike da ne pohađaju versku nastavu, tim pre što se deca pri upisu u srednju školu opredeljuju za versku nastavu ili građansko vaspitanje i imaju pravo samo jednom do kraja školovanja da promene svoj izbor“, kategoričan je Dejan Nedić, predsednik Skupštine Društva direktora Srbije i direktor Druge ekonomske škole u Beogradu.

Za njega su patrijarhove tvrdnje koje je izneo u objavama na društvenim mrežama – neočekivane. Nedić kaže da bi naša crkva prevashodno trebalo da se pozabavi statusom veroučitelja koji i dalje u školama rade na određeno vreme.

„Ja sam 16 godina direktor i veroučitelj u mojoj školi 16 godina radi na određeno i svakog 1. septembra potpisuje ugovor koji mu traje do 31. avgusta. Zaista ni u kuloarima nisam čuo da neki direktor utiče na đake i za mene je ovo veliko iznenađenje“, navodi Nedić.

I direktor Trinaeste beogradske gimnazije Bojan Vučković nema saznanja o pritiscima da se bira građansko vaspitanje umesto veronauke.

„Nikad nisam čuo da se tako nešto desilo, a ako je i bilo, to su pojednačni slučajevi koji su poprimili velike dimenzije. Ne verujem da neko organizovano sprovodi kampanju da deca ne idu na versku nastavu. U Srbiji ima oko 2.000 direktora i možda je neko nekim okupljenim đacima rekao nešto neformalno, ali ne verujem da bi se bilo ko usudio da utiče na učenike. Treba imati na umu i da se učenici nekad opredeljuju i po tome koji nastavnik im više prija, a ne samo po tome da li su verujući ili ih interesuje religija“, kaže Vučković.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

BONUS VIDEO – Patrijarh Porfirije uručio tomos arhiepiskopu Stefanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare