Foto:Shutterstock

Članovi Foruma beogradskih gimnazija saopštili su da su "zaprepašćeni činjenicom da u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja vlada potpuno odsustvo svesti o stepenu nezadovoljstva među nastavnicima beogradskih gimnazija, ali i drugih škola".

U saopštenju, Forum beogradskih gimnazija naveo je da „apsolutno ne odgovara istini tvrdnja nadležnih u Ministarstvu prosvete da su zaposleni u beogradskim gimnazijama ljuti što će čas u subotu trajati 45 minuta“.

„Кarambol koji je nastao oko tako jednostavne stvari, kakva je organizacija rada subotom predstavlja samo kap koja je prelila čašu i ukazala da nastavnici očigledno nemaju nikakva prava, pa ni pravo da planiraju slobodno vreme jer se nikad ne zna da li će od nadređenih stići neko naređenje danas za sutra i to u vidu fomralne ili neformalne prepiske“, saopštio je Forum.

Dodali su da dele stav ministarstsva da učenik u svakom trenutku mora biti u fokusu, ali istovremeno se pitaju da li to važi samo za beogradske učenike, dok su oni u unutrašnjosti prepušteni stihiji, uzimajući u obzir da su njihove škole skratile časove, a veći broj njih je propušteno gradivo „nadoknadio“ onlajn nastavom.

Forum beogradskih gimnazija smatra i da je tvrdnja da nastavnici beogradskih gimnazija bojkotuju reformske procese potpuno besmislena imajući u vidu angažovanje velikog broja članova te organizacije u reformama.

„Da su nadležni u Ministarstvu bili spremniji da pažljivo pročitaju Forumovu odluku u pogledu pilotiranja Državne mature mogli su uočiti da Forum nema nameru da se trajno povuče iz projekta, već samo do trenutka dok nas iz Ministarstva ne uvaže kao ravnopravne sagovornike na ovu temu“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da su škole dopisom ranije obaveštene da je subota, 9. april, nastavna, po rasporedu časova od ponedeljka, za „sve srednje škole, za sve osnovne škole na teritoriji AP Vojvodina, kao i za određeni broj osnovnih škola koje su planirale nadoknadu nastavnog dana“.

Iz ministarstva su ocenili da „ovim dopisom ni na koji način nije ugrožena zakonom zagarantovana autonomija ustanove“, kako su naveli predstavnici Foruma beogradskih gimnazija.

Ministarstvo je saopštilo da je Forum beogradskih gimnazija izrazio negodovanje zbog dužine trajanja časova i da je na zlonameran način predstavio uobičajenu komunikaciju načelnika školske uprave i direktora, uz najavu da nastavnici iz Foruma neće učestovati na pilotiranju državne mature.

BONUS VIDEO – Hoće li predizborni protesti prosvetara uroditi plodom?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram