Prva beogradska gimnazija, Sesta beogradska gimnazija i Treca beogradska gimanzija
Beogradske gimnazije (prva, šesta i treća)

Forum beogradskih gimnazija upozorio je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da samovoljnim istupanjem načelnika školske uprave Beograd u pogledu organizacije rada škola tokom predstojeće radne subote, ugrožava autonomiju škola i krši zakon koji predviđa da je organizacija rada ustanova u nadležnosti direktora.

Кako Forum saznaje, načelnik školske uprave za grad Beograd Dragan Filipović poslao je juče obaveštenje direktorima preko viber grupe da nastava tokom radne subote, koja je prvobitno bila planirana za 2. april, pa pomerena za 9. april, mora biti organizovana u trajanju od 45 minuta.

Forum, kako je navedeno u saopštenju, „obaveštava ministra da nastavnici u beogradskim gimnazijama nemaju nameru da u subotu 9. aprila drže nastavu u trajanju od 45 minuta, a ujedno obaveštava i roditelje da zakon nigde eksplicitno ne predviđa nastavu subotom, pa shodno tome svoje obaveze mogu dalje planirati, naročito ako imamo u vidu da je prethodna radna subota koja je bila planirana za 2. aprila otkazana samo dva dana ranije“.

U saopštenju, Forum pita ministra prosvete Branka Ružića da li se „komunikacija preko viber grupa može smatrati zvaničnom, da li je svestan da se ovakvim vidom pritiska na direktore ugrožava autonomija škola i krši zakon“.

Takođe pitaju Ružića „da li je svestan da će postati prvi ministar u istoriji srpskog obrazovanja koji je primorao učenike i zaposlene u školama da na ovaj način organizuju rad subotom“.

„Da li je ovo način da se Ministarstvo prosvete zahvali nastavnicima koji tokom ove nedelje volonterski učestvuju u probi državne mature“, navedeno je u saopštenju.

Forum je, kako je saopšteno, „podsetio ministra Ružića i načelnika Filipovića da škole nisu ogledna dobra, gde svako ko dođe na mesto ministra ili načelnika može po sopstvenom nahođenju sprovoditi razne eksperimente, a i da su nastavnici sve manje spremni da budu cvećke koje će biti zalivane raznim dopisima i naređenjima koja stižu iz školskih uprava“.

„Naglašavamo i da bi ministar Ružić morao biti svestan da je matura došla, ali nije prošla jer nas tek narednih dana očekuje pregledanje testova, pa bi i nastavnici mogli pronaći adekvatan način da se zahvale nadležnima u Ministarstvu na uzajamnom poštovanju“, naveo je Forum.

BONUS VIDEO – Počelo PISA testiranje u srpskim školama

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare