Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon što je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) danas održala štrajk upozorenja i protest u Beogradu, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja se oglasilo i navelo da je u 1.460 od 1.768 osnovnih i srednjih škola u Srbiji nastavala bila u punom obimu.

Ministarstvo je navelo da su časovi bili skraćeni na 30 minuta u 308 škola, koje su delimično ili potpuno učestvovale u štrajku upozorenja, što je, kako tvrde, 17,42 odsto.

„Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ne smatra sindikate suprotstavljenom stranom i u stalnom je dijalogu sa predstavnicima reprezentativnih sindikata. Na tim sastancima razmatrani su i rešavani različiti zahtevi sindikata“, navodi se u saopštenju i dodaje:

„Jedan od rezultata tog dijaloga jeste odluka Vlade da se raspišu konkursi za zapošljavanje 2.500 prosvetnih radnika na neodređeno vreme, a u toku su i dogovori u vezi sa izmenama i dopunama Posebnog kolektivnog ugovora.“

Na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta podržan je predlog sindikata za isplatu solidarne pomoći prosvetnim radnicima i predlog je upućen Vladi Srbije, ističu u Ministarstvu prosvete.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Podsetimo, protest prosvetnih radnika, članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) održan je ispred Minsitarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a prosvetari su tražili izmene zakona iz oblasti obrazovanja, manji broj učenika u odeljenju, kao i uvođenje platnih razreda.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na današnjem protestu pod nazivom „Zaokruži obrazovanje“ koji je počeo intoniranjem himne Srbije.

Bonus video – Protest prosvetara ispred Vlade Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar