Foto: Ministarstvo kulture

Ministarstvo kulture osudilo je danas napad na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu, na koju je bačena eksplozivna naprava.

Ovo ministarstvo ukazuje da poslednji napad u nizu svedoči da „atmosfera straha i anticivilizacijsko ponašanje prema srpskom kulturnom i verskom nasleđu na Kosovu ne jenjavaju“.

„Napad na crkvu Svetog Pantelejmona i to drugog dana najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa svedoči o kontinuiranoj ugroženosti srpske kulturne i verske baštine na prostoru Kosova. To je posebno vidljivo na primeru ove svetinje koja je bila zapaljena i prilikom pogroma nad Srbima u martu 2004. godine, kao i sve crkve u ovom gradu“, navodi se u saopštenju.

„Ovakvi vandalski incidenti, koji ne predstavljaju nikakve izolovane događaje, zasnovani su na mržnji prema srpskom narodu i ugrožavaju ne samo kulturno nasleđe na prostoru Kosova, već se istovremeno na ovaj način otvoreno preti bezbednosti i opstanku srpskog naroda“, dodaje Ministarstvo.

Ministarstvo je ocenilo da „ovakav trend ugrožavanja srpskog verskog i kulturnog nasleđa, sa ciljem brisanja tragova postojanja srpske kulture, tradicije i naroda, dodatno zabrinjava kada se ima u vidu politika neosuđivanja i neprocesuiranja počinioca ovakvih zlodela“.

„Umesto da jasno osudi eskalaciju napada na srpske crkve, Priština nastavlja sa lažnom i neutemeljenom kampanjom kojom iz dana u dan poseže za kulturnim artefaktima, sa jedinim ciljem – da prisvoji kulturno nasleđe i zloupotrebom i falsifikovanjem izgradi
nepostojeću državnost i kulturni identitet takozvanog Kosova“, navodi se u saopštenju.

***

BONUS VIDEO – Koliko košta Kosovo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar