Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Predsednica Kosova Vjosa Osmani pozdravila je današnju odluku Evropskog parlamenta o liberalizaciji viznog režima sa Kosovom.

Vjosa Osmani je rekla da je ova odluka „zasluga naroda Kosova, neuporedive odlučnosti pokazane tokom godina, uprkos raznim kašnjenjima i nepravdama“.

„Današnja konačna odluka o liberalizaciji viza za građane Kosova je pobeda, ne samo naše zemlje, već i same demokratije i jedinstva u Evropi“, rekla je Vjosa Osmani, a saopštilo je Predsedništvo Kosova.

„Naši građani će se 1. januara 2024. konačno osećati ravnopravnim sa ostalim evropskim narodima, da se slobodno kreću na kontinentu kome pripadaju, a čemu su vekovima doprinosili. Sada je lakše kretanje u evropskim zemljama, bliže su nam porodice i veće su mogućnosti za napredovanje i saradnju“, dodala je još ona.

Podsetimo, Evropski parlament je ranije danas odobrio liberalizaciju viznog režima sa Kosovom najkasnije od 1. januara 2024.

Nova pravila će vlasnicima kosovskih pasoša omogućiti da ulaze u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kojem periodu od 180 dana, čime će ceo region Zapadnog Balkana biti pod istim viznim režimom u odnosu na EU.

***

BONUS VIDEO – Lokalni izbori na severu Kosova, povod za nove tenzije